BASIC Programming homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

BASIC Programming:

BASIC is a high-level language that allows the programmer to access simpler, more streamlined facts and operations rather than providing raw data directly from the source. BASIC programming emphasizes symbols, which is highly useful for novices, even though it is less efficient than low-level languages.

 

BASIC Programming Sample Questions:

Question 1: Which of the following was the first-generation BASIC version?

 

(a) MSX BASIC 

(b) VAX BASIC

(c) Super BASIC

(d) All of these


Answer: (a)

Explanation: Following were the first-generation BASIC version:

  • MSX BASIC
  • GW-BASIC

 

Get the full solution!

 

Question 2: Which of the following is not a Mathematical function?

 

(a) EXP

(b) RND 

(c) SQR

(d) None of these


Answer: (d)

Explanation: Following are the Mathematical functions in BASIC:
ATN, ABS, EXP, LOG, INT, COS, SIN, TAN, SQR, RND.

 

Get the full solution!

 

Question 3: Which of the following loop executes minimum once time even if the condition is false?

 

(a) while loop

(b) do-while loop

(c) for loop

(d) None of the above


Answer: (b)

Explanation: The do-while loop executes a minimum once time even if the condition is false.

 

Get the full solution!

 

Question 4: Which of the following is not a data manipulation keyword in BASIC?

 

(a) LET

(b) READ

(c) DATA

(d) None of these

Answer: (d)

Explanation: Following are the data manipulation keyword in BASIC:

  • LET
  • READ
  • DATA
  • RESTORE

 

Get the full solution!

 

Question 5: Which of the following can be used to print the full source code of the current program?

 

(a) PRINT

(b) LIST

(c) RND

(d) None of the above


Answer: (b)

Explanation: LIST can be used to print the full source code of the current program.

 

Get the full solution!

 

Question 6: In which year original version of the BASIC was designed?

 

(a) 1960

(b) 1975

(c) 1981

(d) None of these


Answer: (d)

Explanation: In 1964, original version of the BASIC was designed.

 

Get the full solution!

 

Question 7: Who was responsible for designing the original version of the BASIC?

 

(a) John G. Kemeny

(b) Thomas E. Kurtz

(c) Both of these

(d) None of the above


Answer: (c)

Explanation: John G. Kemeny and Thomas E. Kurtz designing the original version of the BASIC.

 

Get the full solution!

 

Question 8: Which of the following was used keywords was used for the debugging purpose?

 

(a) REM

(b) TRON

(c) ATN

(d) None of these


Answer: (b)

Explanation: As the program runs, it turns on the display of each line number ("TRace ON"). This was beneficial for debugging and fixing issues with a program.

 

Get the full solution!

 

Question 9: Which of the following is true in the context of the original version of the BASIC?

 

(a) It was Non-structured

(b) It was procedural

(c) It was objected-oriented 

(d) None of the above


Answer: (a)

Explanation: The original version of the BASIC was non-structured, later version supported the programming paradigms like object-oriented and procedural.

 

Get the full solution!

 

Question 10: Which of the following BASIC version did not support the Object-Oriented programming paradigm?

 

(a) Visual Basic

(b) Xojo

(c) Gambas

(d) True BASIC


Answer: (d)

Explanation: True BASIC was a Second-generation BASIC version and did not support the Object-Oriented programming paradigm.

 

Take BASIC Programming Homework Help Today!

 

Computer Science Q/A Pages

We Are Different from Others!

Help with BASIC Programming