Screen Readers homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Screen Readers: 

 

Software Programs which enable blind or visually impaired users to read the text which is displayed on the computer screen.

 

They do this by the means of Speech Synthesizer or Refreshable Braille Display.

 

Role: It acts as a mediator between Operating System, Application Software and User.

 

Speech Synthesizer: computerized device which has the ability of producing artificial human voice.

 

Refreshable Braille Display: electro-mechanical device which provides information by lowering and raising different combinations of pins electronically. 

 

Working:

 

User sends commands by Keyboard or Braille Display to instruct Speech Synthesizer what to read and when to read the displayed content.

 

Functions it can perform:

 

Find String of text on the screen.

 

Announce the current location of the computer's cursor.

 

Locating text which is displayed in a certain color.

 

Reading highlighted texts.

 

Reading cells of a spreadsheet.

 

Screen Readers support multiple languages. Price Range lays around $1200.

 

 

Screen Readers Sample Questions:

 

 

Question 1: Screen Readers can be used by:

 

A) Blind Users

B) Visually Impaired Users

C) Clear-Sighted User

D) All of the Above

 

 

Answer: D) All of the Above

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: Screen Reader acts as a mediator between:

 

A) Operating System and User

B) Application Software and User

C) None of these

D) Both (a) and (b)


Answer:   D) Both (a) and (b)

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Which device can be useful for a user who is both blind and deaf

 

A)Speech Synthesizer

B) Braille Display

C) Both of these

D) None of these

Answer: B) Braille Display

 

Get the full solution!


 

Question 4:  User can send command to Speech Synthesizer using:

 

A) Keyboard

B) Braille Display

C) Both of these

D) None of these


Answer: C) Both of these

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which of the following is not a Screen Reader

 

A) BCakeTalking

B) iMAX

C) Dolphin Guide

D) None of these

 

Answer:  D) None of these

 

Get the full solution!


 

Question 6: Clear-Sighted people cannot use Screen Readers:
 

A) True

B) False

C) Maybe


Answer: B) False

 

Get the full solution!


 

Question 7: A Braille Display can show up to how many characters:

 

A) 70

B) 80

C) 90

D) 100

 

Answer: B) 80

 

Get the full solution!


 

Question 8: What are the functions a Screen Reader can perform:

 

A) Finding a particular string on the screen.

B) Reading highlighted text.

C) Locating text which is displayed in a certain color.

D) All of these
 

Answer: D) All of these

 

Get the full solution!

 


Question 9: Is it possible for Screen Readers to have multiple languages:

 

A) Yes

B) No

C) Maybe

D) None of these


Answer: A) Yes

 

Get the full solution!


 

Question 10: Screen readers are available for which of the following platforms:

 

A) Linux

B) Windows

C) Mac

D) All of these

 

Answer: D) All of these

 

Get the full solution!

 

Computer Science Question Answers Pages
 

We Are Different from Others!

Help with Screen Readers