Systems and Architecture homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Best Homework Help For Systems and Architecture

Our experts are available 24/7 to help you with Systems and Architecture homework problems!

Systems and Architecture:

A set of principles and methods that specify the functioning, organization, and implementation of computer systems is known as computer system architecture. Instruction set architecture design, microarchitecture design, logic design, and implementation are all aspects of computer system architecture.

 

Systems and Architecture Sample Questions:

Question 1: Who invented the computer's basic architecture?

 

(a) Blaise Pascal

(b) John Von Neumann

(c) Charles Babbage

(d) None of these


Answer: (b)

Explanation: Von-Neumann proposed his computer architecture idea in 1945, and the Von-Neumann Architecture was born.

 

Get the full solution!

 

Question 2: Which of the following allows you to write and read at the same time?

 

(a) ROM

(b) RAM 

(c) EROM

(d) None of these


Answer: (b)

Explanation: Random Access Memory (RAM) is a type of memory that is used to store data. It is a hardware device that is usually found on a computer's motherboard and serves as the CPU's internal memory.

 

Get the full solution!

 

Question 3: Which of the following is the fastest Computer Memory?

 

(a) Register

(b) RAM

(c) Hard disk

(d) None of the above


Answer: (a)

Explanation: The smallest and fastest memory in a computer is register memory. It is not part of the main memory, but rather resides in the CPU as registers, which are the smallest data storage components.

 

Get the full solution!

 

Question 4: Data is stored in which of the following formats?

 

(a) Hexadecimal

(b) Decimal

(c) BCD 

(d) Octal

Answer: (c)

Explanation: In BCD (Binary Coded Decimal) the conversion of each decimal digit into a binary number and storing of that binary number in a single 8-bit byte.

 

Get the full solution!

 

Question 5: Which of the following is true in the context of the Computer address bus?

 

(a) Multidirectional

(b) Unidirectional

(c) Bidirectional

(d) None of the above


Answer: (b)

Explanation: Between the processor and the memory, the Address Bus transports data addresses (but not data). The address bus is 16 bits long and can address up to 64 kilobytes.

 

Get the full solution!

 

Question 6: When does a page fault occur?

 

(a) When a program accesses a page from another program, a page fault occurs.

(b) When software accesses a page in the main memory, a page fault occurs.

(c) When there is an error on a specific page, it is referred to as a page fault.

(d) When software accesses a page that does not exist in the main memory, a page fault occurs.


Answer: (d)

Explanation: There will be a miss if the referred page is not present in the main memory; this is known as a page miss or page fault. The CPU must look up the missing page in secondary memory.

 

Get the full solution!

 

Question 7: What are the components of a computer bus line?

 

(a) Set of parallel lines

(b) Registers

(c) Accumulators

(d) None of the above


Answer: (a)

Explanation: A bus is made up of a collection of common lines, one for each bit of a register, that are used to transfer binary data one by one. During a register transfer, control signals determine which register is selected by the bus.

 

Get the full solution!

 

Question 8: On data stored in registers, which of the following operations is performed?

 

(a) Micro-operation

(b) Byte operation

(c) Macro-operation

(d) Bit operation


Answer: (a)

Explanation: Micro-operations are operations that are done on data stored in registers.

 

Get the full solution!

 

Question 9: The control unit in the CPU performs which of the following functions?

 

(a) It stores program instruction

(b) It performs logic operations

(c) It decodes program instruction

(d) None of the above


Answer: (c)

Explanation: The control unit reads instructions from memory, decodes them, and then executes them. It directs and coordinates the operation of all computer components.

 

Get the full solution!

 

Question 10: Which of the following combinational logic circuit transmits data from a single source to two or more different destinations?

 

(a) Decoder

(b) Multiplexer

(c) Encoder

(d) Demultiplexer


Answer: (d)

Explanation: A De-multiplexer (De-Mux) is a combinational circuit that does the opposite of a Multiplexer's operation. A demux is an alternate term for a demultiplexer. A De-multiplexer has a single input, a maximum of 2^n outputs, and 'n' selection lines.

 

Take Systems and Architecture Homework Help Today!

 

Computer Science Q/A Pages

We Are Different from Others!

Help with Systems And Architecture