Basic Operations homework Help at TutorEye

Basic Operations:

Basic operations in mathematics contain addition,subtractions,multiplications,and division. In basic operations we use the BODMAS rule.

 

Basic Operations Sample Questions:

Question 1: Which of the following is/are true?

 

I 13^2 = 169

II 2^8 = 82

III 27^1/3 = 3

 

(a) II only

(b) I and II only

(c) I and III only

(d) None


Answer: (c)

Explanation: Simplify and check.

 

Get the full solution!

 

Question 2: The average age of 20 students is A and the average  age of 15 students is B. What is the average of the two numbers?

 

(a) 4A+3B

(b) (A+B)/35

(c) (4A+3B)/7

(d) 20A+15B


Answer: (c)

Explanation: Let the sum of ages of 20 students be S^1 and the sum of ages of 15 students be S^2.

 

Get the full solution!

 

Question 3: Ishika creates the base of a picture frame of dimension 4.5m × 6.5m of red fabric. If the cost of fabric is $5 per m2. Calculate the total money spent on making a frame?

 

(a) $146.75

(b) $146.25

(c) $146.50

(d) $146


Answer: (b)

Explanation: Area of picture frame = 4.5m × 6.5m = 29.25m^2

 

Get the full solution!


 

Question 4: John draws a rectangle with a length of 8cm. He draws a second rectangle with a length of 11cm. John continued drawing more rectangles, where for each rectangle drawn he used a length of 5cm more than the previous rectangle. If these patterns continue, what will be the length of the 12th rectangle?

 

(a) 62

(b) 71

(c) 66

(d) 56


Answer: (a)

Explanation: Since the length of the first rectangle is 8cm and the length of the second rectangle is 11cm. Now, the length of the third rectangle is 11+5=16cm, and continues adding 5cm to the previous one.

 

Get the full solution!


 

Question 5: Tina ran 12 laps everyday. In how many days does she complete 300 laps?

 

(a) 20 days

(b) 30 days

(c) 25 days

(d) 15 days


Answer: (c)

Explanation: Number of days to complete 12 laps = 1days
Therefore, number of days to complete 300 laps = 1/12 x 300

 

Get the full solution!

 

Question 6: Simplify:

 

Question 6


Answer: (a)

Explanation: Explanation 6

 

Get the full solution!

 

Question 7: A man walks at the speed of 12 km per hour. How much time does he take to cover 78 km?

 

(a) 6 hours

(b) 7 hours

(c) 8 hours

(d) 6.5 hours


Answer: (d)

Explanation: Use the formula Time = Distance/Speed

 

Get the full solution!

 

Question 8: If ‘÷’ means ‘×’, ‘+’ means ‘÷’, ‘-’ means ‘+’, ‘×’ means ‘-’, then solve 8+4÷3-5×6 =?

 

(a) 5

(b) 15

(c) 14

(d) 6


Answer: (a)

Explanation: Change the sign accordingly and simplify.

 

Get the full solution!

 

Question 9: Simplify:

 

Question 9

 

(a) 80

(b) 80.25

(c) 80.75

(d) 81


Answer: (b)

Explanation: Use the BODMAS.

 

Get the full solution!


 

Question 10: In a farm, there are some cows and hens. If there are a total 35 heads and 110 legs, how many cows and hens are there?

 

(a) 20 cows & 15 hens

(b) 15 cows & 20 hens

(c) 25 cows & 10 hens

(d) 10 cows & 25 hens


Answer: (a)

Explanation: Let the number of cows be x.
And, the number of hens will be y.
Number of legs of cow = 4x
 Number of legs of hen = 2y

 

Take Basic Operations Homework Help Today!

 

Math Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Basic Operations