Estimation homework Help at TutorEye

Estimation:

Estimation is the method to calculate the solution quickly and roughly, it gives an approximate answer which is near to the correct value. It is also used to check the already solved answers, in the estimate method we round off numbers to 1 or 2 significant figures.

 

Estimation Sample Questions:

Question 1: Estimate 11,907 + 3,789

 

(a) 12,000

(b) 15,000

(c) 16,000

(d) 17,000


Answer: (c)

Explanation: Round off the values.

 

Get the full solution!

 

Question 2: What is a rough estimate (by rounding off to nearest hundreds) of 2,09,704-27,599

 

(a) 2,40,000

(b) 2,28,300

(c) 2,36,000

(d) None


Answer: (b)

Explanation: Round off the values to nearest 100.

 

Get the full solution!

 

Question 3: What is the rough estimate of 1,24,675- 499 by rounding off to nearest tens

 

(a) 1,24,180

(b) 1,23,180

(c) 1,25,180

(d) 1,26,180


Answer: (a)

Explanation: Round off the values to nearest 10.

 

Get the full solution!

 

Question 4: Estimate the product 778 x 560

 

(a) 4,68,000

(b) 43,6,800

(c) 4,80,000

(d) None


Answer: (c)

Explanation: Multiply the values.

 

Get the full solution!

 

Question 5: Alex is a race car driver he has a total 34 cars in his garage. He has to replace all the tires on the cars. He has 43 tires, estimate the total number of tires he needs to buy.

 

(a) 20

(b) 40

(c) 80

(d) 100


Answer: (c)

Explanation: Round off the values of cars.

 

Get the full solution!

 

Question 6: Estimate (145 x  284) + 56

 

(a) 60,060

(b) 30,060

(c) 70,060

(d) 40,060


Answer: (b)

Explanation: Round off the values.

 

Get the full solution!

 

Question 7: Tina went to the showroom and bought the following items.

Shoes- $14.29
Top-   $17.58
Denims- $29.70
Shocks- $2.49

What amount did she spend on shopping for the above items?

 

(a) $74

(b) $65

(c) $70

(d) $64


Answer: (d)

Explanation: Round off the values.

 

Get the full solution!

 

Question 8: Tina went to the showroom and bought following items.
 

Shoes- $14.29
Top-  $17.58
Denims- $29
Shocks - $2.45


How much more are the Denims than the top approximately?

 

(a) $10

(b) $11

(c) $12

(d) $13


Answer: (c)

Explanation: Round off the values of denim and top.

 

Get the full solution!

 

Question 9: Adam loves to collect books, he also gets books as a gift from his dad every year on his birthday. Last year he found 68 books in his bookshelf. So far this year he has collected 18 books. How many books does Adam have in his collection?

 

(a) 80

(b) 90

(c) 100

(d) 50


Answer: (b)

Explanation: Round off the values.

 

Get the full solution!

 

Question 10: Harry buys a pizza and some bottles of soft drinks, the cost of one pizza is $12.67 and that of soft drink is $4.56 per bottle. If the total cost was $22.76 then how many bottles of water did he buy?

 

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4


Answer: (b)

Explanation: Total cost = cost of 1 pizza + number of bottles X cost of 1 soft drink.

 

Take Estimation Homework Help Today!

 

Math Questions Answers Pages

We Are Different from Others!

Help with Estimation