Mathematical Modelling homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Mathematical Modelling Sample Questions

Question 1: The dimension of a bedroom was dimension of a bedroom. Calculate the number of square tiles of dimension square tiles of dimensionrequired to cover the floor of the bedroom?
 

Answer: 36 nos.

Explanation: We need to calculate the area of the room and the area of the tile to solve the problem.

 

Get the full solution!

 

Question 2: A bus travels 280 miles by consuming 7 gallons of gas. How many gallons of gas would be needed to drive 120 miles?
 

Answer: 3 gallons

Explanation: We need to establish a relationship between distance traveled and gas consumed.

 

Get the full solution!

 

Question 3: A manufacturer is earning a profit of $1500 by making 50 units of product. Find the profit earned by the manufacturer, if he scales up the production to 175 units.
 

Answer: $5250

Explanation: The profit earned and the product manufactured is directly related to each other. Write a relationship between these quantities.

 

Get the full solution!

 

Question 4: The boat has 14 mph speed in still water. Find the time required to cover a distance of 88 miles, when the boat is going downstream. Assume the speed of the water in the river as 2 mph.


Answer: 5.5 hours

Explanation: When going downstream, we need to add the speed of the boat and the speed of the river, to get the net speed.

 

Get the full solution!

 

Question 5: How much space would be inside cardboard with dimensions cardboard with dimensions?
 

Answer: 1536 cubic inches

Explanation: Space inside the cardboard would be the volume of the cardboard.

 

Get the full solution!

 

Question 6: The volume of a pyramid with an 11-inch height is 550 cubic inches. Find the base area of the pyramid.
 

Answer: 150 square inches

Explanation: Rewrite the volume of the pyramid equation to find the base area.

 

Get the full solution!

 

Question 7: Rearrange the following equation to find the acceleration (a)

Question 7 equation

Answer: Answer 7

Explanation: Rewrite the formula to highlight the acceleration.

 

Get the full solution!

 

Question 8: The fixed cost of renting a car for a day is $45, and the charge per mile is $0.11/mile. Write a mathematical equation that models the cost.
 

Answer: Answer 8.

Explanation: Let the variable Explanation 8, represents the distance covered by the car in miles.

 

Get the full solution!

 

Question 9: Use mathematical modeling to find the set of two numbers. Where one number exceeds the second number by 16. And, the second number is thrice more than the first number.
 

Answer: The first number is 4. And, the second number is 12.

Explanation: Let the variable variable, represents the first number. And represents the second number.

 

Get the full solution!

 

Question 10: The fixed monthly cost of a telecom company A is $30 and a rate of 0.3/min talk time. Another company B has a fixed cost of $40 and a rate of 0.25/min. Which company has a cheaper price for using 400 mins?
 

Answer: Company B has a cheaper price for using 400 mins.

Explanation: Let the variable Let the variable, represents the number of minutes used.

 

Take Mathematical Modelling Homework Help Today!

 

Math Questions Answers Pages

measurements  matrices

We Are Different from Others!

Help with Mathematical Modelling