Maximum and Minimum homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Maximums and Minimums:

A function f(x) has relative maxima at x = a if f(a) is greater than the other values of f(x) or at this point the value of the function is maximum in its surroundings.

And if a function f(x) has relative minima at x = b if f(b) is lesser than the other values of f(x) or at this point the value of the function is minimum in its surroundings.

The point of local maxima or local minima is known as local extremum and the function is differentiable at x= a, and  at this point f’(a) = 0.

 

Maximums and Minimums Sample Questions:

Question 1: Find the minimum value of the function  |x+2|-1.

 

(a) 2

(b) 1

(c) 0

(d) -1


Answer: (d)

Explanation: |x+2|Explanation 10

Subtracting 1 from both the sides

 

Get the full solution!

 

Question 2:  For f(x) =  |sin 4x +3| Which option is correct?

 

(a) min value = 4 

(b) max value = 2

(c) min value =0

(d) min value = 2


Answer: (b)

Explanation: f(x) = |sin4x +3|

-1 Explanation 2 sin4x Explanation 2.1 1

 

Get the full solution!

 

Question 3: Which of the following does not have maxima or minima?

 

(a) 4a +2x^2 

(b) e^x

(c) t^3+2t^2+1 

(d) 3sinx + cosx


Answer: (b)

Explanation: f(x) = e^x 

f’(x) = e^x

 

Get the full solution!

 

Question 4: For real value of x,  the minimum value of x^2 – 6x +7

 

(a) -1

(b) 0

(c) -2

(d) 2


Answer: (c)

Explanation: f(x) = x^2 – 6x +7

f’(x) = 2x – 6

 

Get the full solution!

 

Question 5:  For f(x) = 2x^3 -3x^2-12x +4, it has

 

(a) two points of local maxima

(b) two points of local minima

(c) one maxima and one minima

(d) no maxima and no minima


Answer: (c)

Explanation: f(x) = 2x^3 -5x^2-12x+144

f’(x) = 6x^2 – 6x -12

 

Get the full solution!

 

Question 6: The function f(x) has the maximum value of sinx cosx

 

(a) 0.25

(b) 1/2

(c) 1

(d) Question 6 d


Answer: (b)

Explanation: We know that -1 Explanation 6 sin 2x Explanation 6.1 1

-1 Explanation 6.2 2 sinx cosx  Explanation 6.3 1

 

Get the full solution!

 

Question 7: What is the absolute maximum value of y= x^3-3x+2 in [0,2]

 

(a) 4

(b) 6

(c) 0

(d) 2


Answer: (a)

Explanation: y = x^3- 3x+2

Explanation 7 = 3x^2 -3

 

Get the full solution!

 

Question 8: For f(x,y) = 2x^2 +2xy –y^3

 

(a) only one stationary point at (0,0)

(b) two stationary point at (0,0) and (1/6,-1/3 ) 

(c) no stationary point

(d) two stationary point at (0,0) and (-1,1)


Answer: (b)

Explanation: f(x) = 2x^2 +2xy –y^3

Explanation 8 = 4x +2y

 

Get the full solution!

 

Question 9: Find the maximum value of 2x^3 -9x^2 +12x +8 in the interval  [0,3]

 

(a) 2

(b) 1

(c) 0

(d) 6


Answer: (d)

Explanation: f(x) = 2x^3 -9x^2 +12x +8

f’(x) =  6x^2 -18x +12

 

Get the full solution!

 

Question 10: Harry buys a pizza and some bottles of soft drinks, the cost of one pizza is $12.67 and that of soft drink is $4.56 per bottle. If the total cost was $22.76 then how many bottles of water did he buy?

 

(a) 0

(b) -9

(c) 14

(d) -13


Answer: (d)

Explanation: f(x) = 2x^3- x^4 – 10  

f’(x) = 6x^2- 4x^3

 

Take Maximum and Minimum Homework Help Today!

We Are Different from Others!

Help with Maximum And Minimum