Number Patterns homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Number Patterns homework Help at TutorEye

Get 24/7 Number Patterns assistance at TutorEye. Our experts will help you understand the concepts, formulas to apply and solve homework problems for achieving better grades in class.

Number Patterns:

Estimation is the method to calculate the solution quickly and roughly, it gives an approximate answer which is near to the correct value. It is also used to check the already solved answers, in the estimate method we round off numbers to 1 or 2 significant figures.

 

Number Patterns Sample Questions:

Question 1: Find the missing value in the given series

 

1,4,27,16,___,36,343

 

(a) 120

(b) 125

(c) 40

(d) 85


Answer: (b)

Explanation: We observe that all odd number are in cubes and all even numbers are the square form.

 

Get the full solution!

 

Question 2: Following the pattern, complete the series?

 

14, 24, 16, 46, 10, 76, ___

 

(a) -4

(b) 4

(c) 9

(d) 0


Answer: (a)

Explanation: 3 x 5 - 1^2= 15- 1= 14

4 x 5 + 2^2=20 + 4 = 24

 

Get the full solution!

 

Question 3: Find the incorrect number in the given series?

 

11, 11.5, 24, 73.5, 294, 1482.5,8898

 

(a) 11.5

(b) 73.5

(c) 294

(d) 1482.5


Answer: (c)

Explanation: 11 x 1 + 0.5 x 1= 11 + 0.5 = 11.5

11.5 x 2 + 0.5 x 2= 23 + 1 = 24

 

Get the full solution!


 

Question 4: Following the pattern, complete the series?

 

121, 139, 161, 189, ___

 

(a) 220

(b) 225

(c) 219

(d) 221


Answer: (b)

Explanation: 121 + 18 = 139

139 + 22 = 161

 

Get the full solution!


 

Question 5: Following the pattern, complete the series?

 

 169, 179, 164, 184, 159, ___

 

(a) 189

(b) 179

(c) 169

(d) 185


Answer: (a)

Explanation: 169 + 10 = 179

179 - 15 = 164

Get the full solution!

 

Question 6: Following the pattern, complete the series?

 

225, 100, 36, 9, 1, ___

 

(a) 0

(b) -1

(c) 2

(d) 5


Answer: (a)

Explanation: 225 - 5^3 = 225-125 = 100

100 - 4^3 = 100 - 64 = 36

 

Get the full solution!


 

Question 7: Following the pattern, complete the series?

 

500, 250, 750, 187.5, 937.5, ___

 

(a) 156.5

(b) 156.25

(c) 156.75

(d) 156


Answer: (b)

Explanation: 500/2 = 250

250 x 3 = 750

 

Get the full solution!


 

Question 8: Following the pattern, complete the series?

 

49, 170, 196, 757, 2832, ___

 

(a) 1400

(b) 14384

(c) 14385

(d) 14346


Answer: (c)

Explanation: 49 x 1 + 11^2 = 49 + 121 = 170

170 x 2 - 12^2 = 340 - 144 = 196

 

Get the full solution!


 

Question 9: Following the pattern, complete the series? 

 

1, 10, 3, 36, 5, 78, ___

 

(a) 7

(b) 81

(c) 8

(d) 9


Answer: (a)

Explanation: 1 x 2 - 1^2 = 2 - 1 = 1

2 x 3 + 2^2 = 6 + 4 = 10

 

Get the full solution!


 

Question 10: Following the pattern, complete the series?

 

4, 8, 32, 192, 1536, ______

 

(a) 15,360

(b) 18,358

(c) 15,365

(d) 18,350


Answer: (a)

Explanation: 4 x 2 = 8

8 x 4 = 32

 

Take Number Patterns Homework Help Today!

We Are Different from Others!

Help with Number Patterns