Number Patterns homework Help at TutorEye

Number Patterns homework Help at TutorEye

Get 24/7 Number Patterns assistance at TutorEye. Our experts will help you understand the concepts, formulas to apply and solve homework problems for achieving better grades in class.

Top Questions

1.I have a calculation doubt. How do we calculated an x% charge on every y% breach of total z% breach. ...

E.g. 5% charge on every 10% breach of the total breach of 102%. Any short summed-up formula?
View More

2.Alberto ran 4/5 kilometer on Monday. On Tuesday, he runs 91/0 of the distance he ran ...

How far did he run on Tuesday? Enter your answer in the box as a fraction in simplest form.
View More

5.You will be assembling 4 expressions using order of operations. The trick to this project is that you’ll be ...

ou’ll be using the same 4 numbers written in the same order. The only thing that will change in each expression will be the tools you’ll use from your toolbox. The tools that you’ve learned so far for order of operations are parentheses, exponents, multiplying, dividing, adding, and subtracting. Here are the four numbers. Keep them in this order: 18 2 4 3 Here are the tools in your toolbox: The 2 and 3 represent exponents, so you are allowed to square or cube a number. Listed below are the values you need to create. 21 = 67 = -6 = 103 =
View More

8.An electronics dealer offers a discount of 10% on the Marked price of Electronics. He still makes a profit of ...

profit of 20%. If his gain on the sale of one electronic item is rupees 4500 find the Marked price of the electronic item.
View More

Number Patterns:

Estimation is the method to calculate the solution quickly and roughly, it gives an approximate answer which is near to the correct value. It is also used to check the already solved answers, in the estimate method we round off numbers to 1 or 2 significant figures.

 

Number Patterns Sample Questions:

Question 1: Find the missing value in the given series

 

1,4,27,16,___,36,343

 

(a) 120

(b) 125

(c) 40

(d) 85


Answer: (b)

Explanation: We observe that all odd number are in cubes and all even numbers are the square form.

 

Get the full solution!

 

Question 2: Following the pattern, complete the series?

 

14, 24, 16, 46, 10, 76, ___

 

(a) -4

(b) 4

(c) 9

(d) 0


Answer: (a)

Explanation: 3 x 5 - 1^2= 15- 1= 14

4 x 5 + 2^2=20 + 4 = 24

 

Get the full solution!

 

Question 3: Find the incorrect number in the given series?

 

11, 11.5, 24, 73.5, 294, 1482.5,8898

 

(a) 11.5

(b) 73.5

(c) 294

(d) 1482.5


Answer: (c)

Explanation: 11 x 1 + 0.5 x 1= 11 + 0.5 = 11.5

11.5 x 2 + 0.5 x 2= 23 + 1 = 24

 

Get the full solution!


 

Question 4: Following the pattern, complete the series?

 

121, 139, 161, 189, ___

 

(a) 220

(b) 225

(c) 219

(d) 221


Answer: (b)

Explanation: 121 + 18 = 139

139 + 22 = 161

 

Get the full solution!


 

Question 5: Following the pattern, complete the series?

 

 169, 179, 164, 184, 159, ___

 

(a) 189

(b) 179

(c) 169

(d) 185


Answer: (a)

Explanation: 169 + 10 = 179

179 - 15 = 164

Get the full solution!

 

Question 6: Following the pattern, complete the series?

 

225, 100, 36, 9, 1, ___

 

(a) 0

(b) -1

(c) 2

(d) 5


Answer: (a)

Explanation: 225 - 5^3 = 225-125 = 100

100 - 4^3 = 100 - 64 = 36

 

Get the full solution!


 

Question 7: Following the pattern, complete the series?

 

500, 250, 750, 187.5, 937.5, ___

 

(a) 156.5

(b) 156.25

(c) 156.75

(d) 156


Answer: (b)

Explanation: 500/2 = 250

250 x 3 = 750

 

Get the full solution!


 

Question 8: Following the pattern, complete the series?

 

49, 170, 196, 757, 2832, ___

 

(a) 1400

(b) 14384

(c) 14385

(d) 14346


Answer: (c)

Explanation: 49 x 1 + 11^2 = 49 + 121 = 170

170 x 2 - 12^2 = 340 - 144 = 196

 

Get the full solution!


 

Question 9: Following the pattern, complete the series? 

 

1, 10, 3, 36, 5, 78, ___

 

(a) 7

(b) 81

(c) 8

(d) 9


Answer: (a)

Explanation: 1 x 2 - 1^2 = 2 - 1 = 1

2 x 3 + 2^2 = 6 + 4 = 10

 

Get the full solution!


 

Question 10: Following the pattern, complete the series?

 

4, 8, 32, 192, 1536, ______

 

(a) 15,360

(b) 18,358

(c) 15,365

(d) 18,350


Answer: (a)

Explanation: 4 x 2 = 8

8 x 4 = 32

 

Take Number Patterns Homework Help Today!

 

Math Questions Answers Pages

Differentiating Trigonometric Functions Differentiation Polynomial and Exponential