Perpendicular Lines homework Help at TutorEye

Perpendicular Lines:

Perpendicular lines are two separate lines that meet each other at  90-degree angle. If two lines are perpendicular then their slopes are the reciprocals of each other and its product is equal to -1.

 

Perpendicular Lines Sample Questions:

Question 1: What line is perpendicular to 4x+3y=12 and passes through (4,2)?

 

(a) 4x-3y=12

(b) 3x-4y= 1

(c) 4x-3y=1

(d) 2x+3y=12


Answer: (b)

Explanation: The slope of the line perpendicular to this one will have a slope equal to the negative reciprocal.

 

Get the full solution!

 

Question 2: If a line has an equation of 2y=5x+12, what is the slope   of a line that is perpendicular to the line?

 

(a) 5/2

(b) -5/2

(c) -2/5

(d) 2/5


Answer: (c)

Explanation: The slope of the line perpendicular to this one will have a slope equal to the negative reciprocal.

 

Get the full solution!

 

Question 3: Which of the following is possibly a line perpendicular to 10y=5x+32 ?

 

(a) 5x+10y = 45

(b) 10x+5y = 52

(c) 10x-5y = 12

(d) -6x + 10y = 12


Answer: (b)

Explanation: The slope of the line perpendicular to this one will have a slope equal to the negative reciprocal.

 

Get the full solution!

 

Question 4: Find the equation of line perpendicular to the line y =3x+7 and has a y- intercept of -2?

 

(a) x+3y+2 = 0

(b) x- 3y-2 = 0

(c) 3x+y + 2 =0

(d) 3x-y-2 = 0


Answer: (a)

Explanation: The slope of the line perpendicular to this one will have a slope equal to the negative reciprocal.

 

Get the full solution!

 

Question 5: What is the slope of the line perpendicular to the line given by the equation


9x – 6y +14 = 0

 

(a) -2/3

(b) 2/3

(c) 3/2

(d) -3/20


Answer: (a)

Explanation: The slope of the line perpendicular to this one will have a slope equal to the negative reciprocal.

 

Get the full solution!

 

Question 6: What is the slope of a line that is perpendicular to the equation given by:


y=4x−6?

 

(a) m=4

(b) m=0

(c) m=1

(d) m=1/4


Answer: (d)

Explanation: Perpendicular lines have slopes whose product is -1.

 

Get the full solution!

 

Question 7: What is the slope of a line perpendicular to line D, which runs through (5,0)and (7,0)?

 

(a) 5/7

(b) -5/7

(c) 7/5

(d) Slope is undefined


Answer: (d)

Explanation: Slope of the line (5,0) and (7,0)
m= (0-0)/(7-5)= 0/2 = 0

 

Get the full solution!

 

Question 8: Are the following two lines parallel, perpendicular, or neither:


y=−1x+2 and y=1x+7

 

(a) They are parallel 

(b) They are perpendicular

(c) They are neither parallel nor perpendicular

(d) None


Answer: (b)

Explanation: y=−1x+2, Slope,n = -1
and y=1x+7, slope,m = 1

 

Get the full solution!

 

Question 9: Find the equation of the line which is perpendicular to y=4x−6 and passes through (-2,2)?

 

(a) 4x-y+10=0

(b) 4x+4y+10=0

(c) x-4y-10=0

(d) x+4y-10=0


Answer: (d)

Explanation: The slope of the line perpendicular to this one will have a slope equal to the negative reciprocal.

 

Get the full solution!

 

Question 10: What is the slope of a line perpendicular to line D, which runs through (3,1)and (7,2)?

 

(a) 2

(b) 3/2

(c) -2

(d) -3/2


Answer: (c)

Explanation: Slope of the line (3,1) and (7,2)
m= (2-1)/(7-5)= 1/2 = 1/2

 

Take Perpendicular Lines Homework Help Today!

 

Math Questions Answers Pages
 

We Are Different from Others!

Help with Perpendicular Lines