Volume of Cylinder homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Volume of Cylinder:

The volume of the cylinder is 3-dimensional space occupied by it, or by parts of it. It depends upon the radius and height of of the cylinder. It is measured under the metric system of units as cubic

centimeters cm3 , cubic meters m3.

 

Solid Cyclinder

V =  A x h = πr2h

V= π × (d2h)/6

Hollow Cyclinder

 V=πh (R- r2)

V=πh/4 (D2- d2)


Where, V is the volume of the cylinder with radius r, and diameter d. Also, A is the base area. And, for hollow cylinder, the outer radius is R, and diameter D, with inner radius r, and diameter d.

 

Volume of Cylinder Sample Questions:

Question 1: Compute the volume of the cylinder with radius r=7 cm and height h=4 cm. Use π=3.14.


Answer:  V=615.44 cm3

Explanation: Plug the value of radius and height in the volume of cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 2: Compute the volume of the cylinder with diameter d=8 cm and height h=5 cm. Use π=3.14.


Answer: V=251.2 cm3

Explanation: Plug the value of diameter and height in the volume of cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 3: Compute the volume of the cylinder with base area 19.625 in2 and height 10 in.


Answer: V= 196.25 in3

Explanation: Plug the value of base area and height in the volume of cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 4: Find the amount of air, that can be held by an oblique cylinder of diameter d=10 in and height 7 in.


Answer: V= 523.33 in3

Explanation: Plug the value of diameter and height in the volume of cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 5: Calculate the amount of water held by a circular cylinder of radius r=1 m and height 4 m.

Note: 1000 L=1 m3


Answer: V=4,187 L

Explanation: We know the radius of the cyclinder is r=1 m and height is 4 m.

Plug the value of radius and height in the volume of cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 6: How many small circular cylinder with radius r=5 cm and height 10 cm, can be made by melting a big metallic cylinder of diameter D=50 cm with same height.


Answer: 25 nos

Explanation: To solve this problem, we will take the ratio of the volume of the big cyclinder to the volume of the small cyclinder.

 

Get the full solution!

 

Question 7: Find the volume of a hollow cylinder having outer diameter D=15 in, and an inner diameter of d=7 in with a height of 10 in.


Answer: V= 1381.6 in3

Explanation: We have given the value of the inner and outer diameter.

Plug the value of inner and outer diameters in the volume of hollow cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 8: Find the volume of a hollow cylinder with an inner radius as r=3 cm, and outer radius as R=8 cm with a height of 7 cm.

Use π=22/7


Answer: V= 1210 cm3

Explanation: We have given the value of the inner and outer radius.

Plug the value of inner and outer radius in the volume of hollow cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 9: Find the volme of the following cylinder.


cylinder


Answer: V= 141.3 cm3

Explanation: We know the radius is given as r=3 cm and height h=5 cm.

Plug the value of radius and height in the volume of cyclinder formula.

 

Get the full solution!

 

Question 10: Find the radius of a cylinder having a volume of 2411.52 in3 with a height of h=12 cm. Use π=3.14.


Answer: r = 8 in

Explanation: We have given the volume, we need to find the radius of the cyclinder.

 

Take Volume of Cylinder Homework Help Today!

 

Math Questions Answers Pages

We Are Different from Others!

Help with Volume Of Cylinder