Animalia homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Animalia: 

 

They are multicellular and unicellular heterotrophic organisms, the animals possessing notochord are called vertebrates, and those that do not possess notochord are called invertebrates, they show diverse functions and reproduce sexually and asexually.

 

Animalia Sample Questions:

 

Question 1: The organisms in which the mouth of the digestive tract develops first and anus develops later are called.

 

1) Protostomic
2) Deuterostomic
3) Asymmetrical
4) Bilaterally symmetrical

 

Answer: 1)

Explanation: This type of development occurs in Roundworms, Mollusks, and Arthropods.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 2: Which of the following animals are Acoelomates?

 

1) Nemathelminthes
2) Porifera
3) Annelids
4) Chordates

 
Answer: 2)

Explanation: Acoelomates are organisms that lack coelom. The coelom is a body cavity that is lined by a mesoderm. It is a fluid-filled cavity that is separated from the body wall.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 3: Which of the following organisms are asymmetrical? 

 

1) Coelenterates
2) Echinoderms
3) Sponges
4) Mollusks


Answer: 3)  

Explanation: The Asymmetrical shape is defined as in which animals cannot be divided into two equal halves through any plane.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 4: Which of the following organisms are diploblastic in nature?

 

1) Porifera
2) Chordata
3) Arthropods
4) TAll of the above


Answer: 1)

Explanation: When the embryos of the organisms contain two germ layers, the ectoderm and endoderm are called diploblastic organisms.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: Metameric segmentation is shown by which organism?

 

1) Fishes
2) Reptiles
3) Annelids
4) Mollusks

 

Answer: 3)

Explanation: The Metameric segmentation is mesodermal and shown both externally and internally, it helps an organism in efficient locomotion.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: Which of the following organisms is Ammonotellic?
 

1) Mammals
2) Insects
3) Bats
4) Tadpoles of amphibians


Answer: 4)

Explanation: Ammonotelic organisms are those that contain the principal excretory product in their urine is ammonia.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: The Malpighian tubules are excretory organs in which organisms?

 

1) Vertebrates
2) Mollusks
3) Insects
4) fishes

 

Answer: 3)

Explanation: The insects come in arthropods phylum, the insects that live in terrestrial areas contain Malpighian tubules for excretion but in an aquatic form, they contain Green glands. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: Which of the following organisms contain a three-chambered heart?

 

1) Birds
2) Mammals
3) Amphibians and reptiles
4) None of the above

 

Answer: 3) 

Explanation: The organisms contain different types of hearts, some organisms contain two-chambered hearts like fishes, the four-chambered heart is present in mammals and birds and three hearts means two auricles and one ventricle.

 

 

Get the full solution!

 

 


Question 9: What is the characteristic of Eutherian organisms?

 

1) Hairs and cloaca
2) Shelled eggs
3) Placenta
4) All of the above


Answer: 3)

Explanation: The Eutherian is also called placental mammals, the placenta is the specialized organ that helps in close association of fetus and mother bloodstream examples are Humans, Tiger.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: Amniotic eggs are characteristic of the organisms. 

 

1) Fishes
2) Amphibians
3) Reptiles and amphibians
4) Reptiles and birds

 

Answer: 4)

Explanation: The Amniotic eggs are present in reptiles and birds, the amniotic eggs contain a high amount of yolk and they are covered with hard calcareous shells. They can survive without water.

 

 

Get the full solution!

 

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Animalia