Biochemistry homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Biochemistry: 

 

Biochemistry is the study of the chemical reactions in a body. The biomolecules play an important role in it. They act as building blocks of life. Sugars, fatty acids, amino acids (which form proteins), and nucleotides consist of four major families of biomolecules. Some are macromolecules (proteins, carbohydrates, lipids, and nucleic acids.

 

Biochemistry Sample Questions:

 

Question 1: Do all the 20 amino acids found in proteins have at least one asymmetric carbon atom?

 

Answer: No

Explanation: Glycine has no asymmetric

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: The peptide bond is stronger than that of esters? What unique features of the peptide bond make it stronger than the ester bond?

 
Answer:  Yes, peptide bonds are stronger than esters.

Explanation: The peptide bond is also called the amide bond, which is stronger than ester bond because

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Which of the following statements about allosteric enzymes are correct?

 

1) They are the class of regulatory enzymes.
2) They function through reversible, non-covalent binding of modulators.
3) Most allosteric enzymes are oligomeric.
4) bThey don't obey Michaelis- Menten kinetics.


Answer:  1,2,3,4)  

Explanation: All options are correct because the allosteric

 

Get the full solution!


 

Question 4:  How many classes of carbohydrates are there?


Answer: There are three types of carbohydrates.

Explanation: Carbohydrates are three

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which of the following options is not a polymer of glucose? Choose the correct one. 

 

(A) Amylose (B) Inulin (C) Cellulose (D) Dextrin

Answer:  (B) Inulin

Explanation: Insulin is a polypeptide, not a polymer

 

Get the full solution!


 

Question 6: Glycogen is present in all body tissues but not in.
 

(A) Liver (B) Brain (C) Kidney (D) Stomach


Answer:  (B) Brain

Explanation: The brain doesn't have a capacity to store glucose, because the glucose 

 

Get the full solution!


 

Question 7: Which of the following are reducing sugars?


1) Sucrose                                            2) Trehalose


3) Both 1 and 2                                     4) All disaccharides except glucose and trehalose.

 

Answer: 4) All disaccharides except glucose and trehalose.

Explanation: The sugars which are capable of reducing ferric

 

Get the full solution!


 

Question 8: Which is one of the most abundant organic compounds present in the biosphere?


1) Chitin               2) Glycogen


3) Cellulose         4) fructose

 

Answer:  3) Cellulose

Explanation: Cellulose is made up of glucose units.

 

Get the full solution!

 


Question 9: Which of the following is not a property of enzymes?


1) Most enzymes are proteins.                      2) Enzymes are highly specific.


3) Enzymes have high catalytic power.         4) Enzymes change the position of equilibrium.


Answer:  4) Enzymes change the position of equilibrium.

Explanation:  Enzymes don't change the position of equilibrium because they

 

Get the full solution!


 

Question 10: Which of the following is not a property of allosteric enzymes?


1) They are called modulators and effectors.             2) They are oligomeric.


3) They have two functionally binding sites.               4) They follow Michaelis Menten’s kinetics.

 

Answer: 4) They follow Michaelis Menten’s kinetics.

Explanation:  Allosteric enzymes do not follow the Michaelis

 

Get the full solution!

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Biochemistry