Blood Disorders - Anemia homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Blood Disorders - Anemia:

 

Any of the three main components of blood can be affected by blood disorders:


The red blood cells transport oxygen to the body's tissues. Infection-fighting white blood cells and Platelets are cells that aid in the clotting of blood. Blood diseases can also affect the plasma or liquid element of the blood. Blood disease treatments and prognoses differ depending on the type of blood illness and its severity.

 

Blood Disorders - Anemia Sample Questions:

Question 1: Sickle cell disease (SCD) affects people differently, although pain is usually always a sign of the condition.

 

(a) True

(b) False


Answer: (a)

Explanation: The most common symptom of sickle cell disease (sickle cell anemia) is a pain episode or crisis, which is the most common reason for persons with the disease to visit an emergency room or hospital.

 

Get the full solution!

 

Question 2: Define hemophilia?

 

(a) Poor clotting

(b) Less white blood count

(c) Less B12 in the body

(d) All of the above


Answer: (a)

Explanation: Hemophilia is a term used to describe a collection of inherited (genetic) bleeding diseases that result in abnormal or excessive bleeding and poor blood clotting.

 

Get the full solution!

 

Question 3: Blood disease that only occurs in women?

 

(a) Menorrhagia

(b) Anemia

(c) Hemorrhage

(d) All of the above


Answer: (a)

Explanation: Heavy menstrual bleeding is referred to as menorrhagia.

 

Get the full solution!

 

Question 4: Pulmonary embolism is close to?

 

(a) Haemophilia

(b) Hemorrhage

(c) Deep vein thrombosis

(d) None of the above


Answer: (c)

Explanation: Deep vein thrombosis (DVT) is the most common cause of pulmonary embolism (PE) (DVT). When a blood clot forms in a deep vein, DVT/PE is an underdiagnosed, dangerous, and avoidable medical illness.

 

Get the full solution!

 

Question 5: What happens if the red blood cells and hemoglobin are less than normal?

 

(a) Anemia

(b) Clotting disorder

(c) Sickle cell anemia disorder

(d) Both a and b


Answer: (a)

Explanation: Anemia is a medical condition in which the red blood cell count or hemoglobin is less than normal.

 

Get the full solution!

 

Question 6: What's wrong if you're in septic shock?

 

(a) Nutrients in the blood are missing

(b) Nutrients are over-expressive

(c) Infection in the blood

(d) A lot of blood loss happens


Answer: (c)

Explanation: Septic shock and sepsis are sometimes interchanged with septicemia, a dangerous, life-threatening blood infection that progresses swiftly and is often fatal.

 

Get the full solution!

 

Question 7: What is the term hemochromatosis means?

 

(a) High iron content

(b) High plasma content

(c) High carbon content

(d) None of the above


Answer: (a)

Explanation: Hemochromatosis (HE-mo-Kro-ma-TO-sis) is a condition in which the body accumulates too much iron (iron overload).

 

Get the full solution!

 

Question 8: What is the life span of red blood cells?

 

(a) 3 weeks

(b) 2 weeks

(c) 1 week

(d) 100 to 120 days


Answer: (d)

Explanation: A red blood cell's natural lifespan is between 100 and 120 days (about four months).

 

Get the full solution!

 

Question 9: A blood clot that stops a major artery supplying the lungs is known as a pulmonary embolism.

 

(a) True

(b) False


Answer: (a)

Explanation: A pulmonary embolism occurs when an artery supplying blood to a portion of the lung becomes clogged.

 

Get the full solution!

 

Question 10: Haemophilia disease mostly occurs in females.

 

(a) True

(b) False
 

Answer: (b)

Explanation: Hemophilia is an inherited bleeding disorder that affects many people. One out of every 5,000 male births has hemophilia. 

 

Take Blood Disorders - Anemia Homework Help Today!

 

Biology Questions Answers Pages

We Are Different from Others!

Help with Blood Disorders - Anemia