Consequences of aberrant immune response homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Best Homework Help For consequences of aberrant immune response

Our experts are available 24/7 to help you with consequences of aberrant immune response

Aberrant immune response

 

It is defined as certain viruses affect the response of the immune system. In some diseases the immune system overresponse to situations and sometimes under responds to certain viruses. It mainly affects adaptive immunity and suppresses adaptive immunity sometimes.

 

Aberrant immune response Sample Questions:

 

Question 1: What are the cells involved in adaptive immunity?

 

Answer: T-cells and B-cells.

Explanation: The adaptive immunity in the body develops when the innate system becomes weak in the body. As adaptive immunity develops, the immune system becomes strong to recognize various types of pathogenic destruction pathways.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: What happens in autoimmune disorders?

 

Answer: Autoimmune disorders mean when the immune system unable to recognize between the self cells and non-self particles.

Explanation: Autoimmune disorders where the immune system acts against its own body and then develops various kind of diseases. Rheumatoid arthritis is an example of autoimmune disorder where immune system attacks the healthy cells present in the joints of various parts of the body.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: The lung disease which is associted with abnormal immune response?

 

Answer: Asthma.

Explanation: Asthma originate in th lungs when lungs are colonized with the pathogenic bacteria and immune system behaves abnormally in case of asthma and it is mainly occurred in childrens.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 4: What do you understand about the hypersensitivity?

 

Answer: Overreaction of the immune response.

Explanation: Hypersensitivity cause various kinds of allergies in the body and it is mainly of four types. Type 1, Type 2, Type 3 and Type 4 hypersensitivity.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: Type- 1 Hypersenstivity is which antibody mediated?

 

Answer: IgE Mediated.

Explanation: It gives a very fast immune response, mast cells and basophills present on the IgE bind with antigens and then show response. Example : Asthma.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: Which type of hypersensitivity is detected by using coombs test?
 

Answer: Type - 2 Hypersenstivity.

Explanation: In this type of hypersensitivity is IgM and IgG mediated antigens bind to it and cause response. Autoimmune haemolytic anemia is an example of this.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: Which type of hypersensitivity is called the delayed type of hypersensitivity?

 

Answer: Type 4 hypersensitivity.

Explanation: This hypersensitivity is antibody independent and it response after a week therefore it is called a delayed type of hypersensitivity.in this type the T- cells are mainly involved in it. So it is the cell mediated type of hypersensitivity.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: Which type of disease is Grave’s disease? 

 

Answer: Autoimmune disorder.

Explanation: It is the hyperthyroidism disorder means the overproduction of thyroid hormone. In this disease, immune system becomes active against its own thyroid gland results in the disfunctioning of thyroid hormone.

 

 

Get the full solution!

 

 


Question 9: Does type-1 diabetes is an autoimmune disorder?


Answer: True, it is an autoimmune disorder.

Explanation: In this type of disorder, the immune system destroyes the beta cells of pancreas that produces insulin hormone that regulate the blood sugar level in the body.
                                                                                                          

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: Which disease causes the destuction of myelin sheath surrounding the Nerve cells?

 

Answer: Multiple sclerosis.

Explanation: This disease destroyes the myelin sheath surrounds nerve cells so the transmission of nerve impulses become slow leads to weakness and trouble in walking.

 

 

Get the full solution!

 

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Consequences Of Aberrant Immune Response