Diseases of the urinary system homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Diseases of the urinary system: 

 

The diseases of the urinary system include the diseases associated with the gall bladder and kidneys. kidneys, gall bladder, and urinary ducts together consist of the urinary system. Kidneys play an important role to eliminate waste material from the body and it is greatly hampered by infectious diseases.

 

Diseases of the urinary system Sample Questions:

 

Question 1: Why kidney stones are formed?

 

Answer: The kidney stones form from mineral and acid salts present in the urine.

Explanation: The stones are formed in the kidneys and hamper the movement of the urine thus causes pain and irritation. The stones can be big and small and larger stones are difficult to eliminate.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: What happens in urinary incontinence?

 

Answer: In this case, the sphincter muscles of a urethra are either too weak and too strong that it controls the movement of urine in the body.

Explanation: The sphincter muscles control the movements of urine across the kidney if they are weak then the urine is released from the body on slight coughing and sneezing and if the sphincter muscles are strong then it takes a lot of pressure to release the urine from the kidneys.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Is polycystic kidney disease( PKD) is inherited or acquired?

 

Answer: Inherited disease.

Explanation: In the case of polycystic kidney disease, the cysts are formed and they are filled with fluid, and the size of the kidney also becomes enlarged.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 4: What is the function of kidneys?

 

Answer: Filtration of blood.

Explanation: The kidneys are bean-shaped and 2 in number and they perform the main function of filtration of blood, if the kidneys are damaged then the blood will not be properly be filtered, and waste material causes a lot of damage to the body.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: The disease that causes inflammation of Glomeruli?

 

Answer: glomerulonephritis.

Explanation: This disease is very prevalent and causes damage to the glomeruli, it is very highly seen in the population of Europe.
 

 

Get the full solution!

 

 

Question 6: Which kidney disease is caused because of the disease called diabetes mellitus?

 

Answer: Diabetes nephropathy.

Explanation: This disease mainly impacts the glomerulus in the kidney by affecting capillaries. The capillaries are damaged mainly because of the increase in the blood glucose level.

 

Get the full solution!


 

Question 7: What is Hemodialysis?

 

Answer: The blood filtered externally.

Explanation: Hemodialysis is done in case of kidney failure, it is the machine that is used to filter the blood externally to remove the waste material. It is present in hospitals and in patient homes and performs all the functions of kidneys.

 

 

Get the full solution!


 

Question 8: What is the reason for bladder infection in the body?

 

Answer: Mainly bacteria ( E.coli) and sometimes fungus as well. 

Explanation: This is the type of urinary tract infection, it causes frequent urination and sometimes blood in the urine. It is more common in females as compared to males.

 

 

Get the full solution!

 


Question 9: What is the other name of kidney stones?


Answer: Renal calculus.

Explanation: Kidney stones are made up of calcium crystals, the larger stones block the ureters thus blocking the function of ureters and cause pain because of improper urination.

                                                                                                          

 

Get the full solution!


 

Question 10: What is hemolytic uremic disease?

 

Answer: Hemo means it is associated with blood, the blood vessels in kidneys are destroyed in this case.

Explanation: In this case, the red blood cell is also destroyed causes the failure of kidney function as the kidney is unable to filter the blood properly and it can be caused by bacterial infection.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Diseases Of The Urinary System