Ecology homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Ecology: 

 

Ecology is the study of relationships between living organisms and the environment. The term ecology was coined by Ernest Haekel who combined two words oikos( meaning house) and logos( meaning study of) which represents the relationships between organism and environment. 

 

Ecology Sample Questions:

 

Question 1: According to the nature of interaction between the soil particles and water molecules, which soil water is utilized by the plants?

 

1) Gravitational water

2) Hygroscopic water

3) Capillary water

4) Chemically bound water

 

Answer: 3)

Explanation: The capillary water is present in thin capillaries in the soil and it is mainly available

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: Which of the following is the property of chilling resistant plants?

 

1) High proportion of saturated fatty acids in the cell membrane

2) High proportion of unsaturated fatty acids in the cell membrane

3) Dehydration and Supercooling

4) All of the above

 
Answer: Option (2,3)

Explanation: The chilling and cold stress mainly damage the membrane properties so chilling

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Which of the following is an example of succulents or drought enduring plants?

 

1) Calotropis procera
2) Opuntia
3) Argemone mexicana
4) Casuarina equisetifolia


Answer: 2)

Explanation: The succulent plants live in xerophytic conditions and to fight with these

 

 

Get the full solution!


 

Question 4: The individuals who belong to the same genetic stock but differ in the vegetative characteristics, such as shape, size and leaves are called?

 

1) Ecotype
2) Ecological amplitude
3) Guilds
4) Ecads


Answer: 4)

Explanation: The Ecads are also called ecophenes are the individuals who only differ

 

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which one of the following about transfer efficiency is true?

 

1) Consumption efficiency of the herbivores is very low
2) Herbivores assimilation efficiency is higher in aquatic ecosystems than in terrestrial ecosystems
3) Herbivores tend to have production efficiency,but low assimilation efficiency
4) All of the above

 

Answer: 4)

Explanation: Consumption efficiency of herbivores is low because there is a difficulty

 

 

Get the full solution!


 

Question 6: Why is the pyramid of energy always upright?

 

1) It is because the lower level has more consumption efficiency as compared to higher
2) It is because the energy is always gained at successive trophic levels
3) Because the top carnivores utilise more energy
4) It is because some energy is always lost as we go from one trophic level to another trophic level
 


Answer: 4)

Explanation: The pyramid of energy is always upright because a given trophic level has

 

 

Get the full solution!


 

Question 7: Which organisms show type -3 survivorship curves?

 

1) Mammals
2) Mountain sheep
3) Oysters and shellfish
4) Birds

 

Answer: 3)

Explanation: In type-3 survivorship curve , the mortality rate is high during the initial stages

 

 

Get the full solution!


 

Question 8: What is the shape of a stable population?


1) Bell shaped
2) Pyramid shaped
3) Urn- shaped
4) Inverted shape

 

Answer: 1)

Explanation: The population is called a stable population when the pre-reproductive

 

 

Get the full solution!

 


Question 9: Which of the following is the characteristic of k-strategies/ species?

 

1) K- species have smaller sizes
2) Show early reproduction
3) Algae, bacteria, rodents are examples
4) Large body size and iteroparous


Answer: 4)

Explanation: The k-species are the stable species and they undergo delayed reproduction,

 

 

Get the full solution!


 

Question 10: Describe an association in which two species are mutually benefited and live in close association?

 

1) Commensalism
2) Mutualism
3) Parasitism
4) Competition

 

Answer: 2)

Explanation: Mutualism is the relationship between two different species that are mutually beneficial

 

 

Get the full solution!

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Ecology