Metabolic Biochemistry homework Help at TutorEye

Best Homework Help For Metabolic Biochemistry

Our experts are available 24/7 to help you with Metabolic Biochemistry homework problems!

Top Questions

4.Monohybrid Cross: Count the yellow and purple kernels for 3 ears of corn from the “3:1” collection. These are the result ...

ion. These are the result of a monohybrid cross (two heterozygous parents) and we expect a ratio of 3 dominant phenotypes to 1 recessive phenotype.
View More

5.In mice, grey coat colour, G, is dominant to white, g, and long tail, T, is dominant to short tail, ...

t. What is the genotypic and phenotypic ratio if a female mouse that is heterozygous for colour and short-tailed is crossed with a male mouse that is homozygous dominant for colour and is heterozygous for tail length?
View More

6.I was looking at my notes on protein structure and I am trying to understand quaternary structures for proteins. I ...

or proteins. I understand that primary, secondary, and tertiary structures are encoded by one gene each. However, I am not entirely sure if quaternary structures are encoded by one or multiple different genes. The reasons why I am a little confused is for two reasons. Firstly, quaternary structures are made up of more than one protein subunit (i.e. multiple polypeptides). Secondly, as I understand, Hemoglobin, for example, has different subunits, each of which is encoded by a different gene. Does this necessarily mean that all quaternary structures are composed of proteins encoded from different, separate genes? If quaternary subunits are encoded by different, separate genes, can those different genes be located on different loci, or are all of the subunits necessarily encoded by the different gene but its mRNA molecule is spliced differently?
View More

7.Monohybrid Cross: Count the yellow and purple kernels for 3 ears of corn from the “3:1” collection. These are the result ...

ion. These are the result of a monohybrid cross (two heterozygous parents) and we expect a ratio of 3 dominant phenotypes to 1 recessive phenotype. II. Test Cross: Count the yellow and purple kernels for 3 ears of corn from the “1:1” collection. These are the result of a test cross (two heterozygous parents) and we expect a ratio of 1 dominant phenotype to 1 recessive phenotype. III. Dihybrid Cross: Count the kernels for 3 ears of corn from the “9:3:3:1” collection. These are the result of a dihybrid cross (two heterozygous parents for two traits) and we expect a ratio of 9 dominant/dominant: 3 dominant/recessive: 3 recessive/dominant: 1 recessive/recessive.
View More

Metabolic Biochemistry: 

 

Metabolic pathway is a series of chemical reactions, the various metabolites are formed which are products and intermediates, a metabolic pathway is two types, a catabolic pathway( breaking of molecules and energy is released) and anabolic pathway( molecules are formed and energy is released).

 

Metabolic Biochemistry Sample Questions:

 

Question 1: What are the functions of the TCA cycle?

 

1. NADH generation and reduced flavins.
2. A-ketoglutarate form
3. acetyl-CoA oxidation is produced from glycolysis and fatty acid oxidation.
4.  Excess ATP utilization generated by glycolysis.

 

1) 1, 2, and 3 are correct.
2) 1 and 3 are correct.
3)  2 and 4 are correct.
4)  only 4 are correct.
5)  all four are correct

 

Answer: 1)1, 2, and 3 are correct.

Explanation: Functions of the TCA cycle are NADH generation

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: Which substances can directly be formed by a carbon dioxide fixation reaction?

 

1) glucose
2) glutamine
3) lactic acid
4) pyruvic acid
5) oxaloacetic acid

 
Answer:  5) oxaloacetic acid

Explanation: Because carbon dioxide and pyruvate

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: What helps the heme group function as an electron carrier?

 

1) Magnesium
2) Iron
3) Phosphorus
4) Silver


Answer: 2) Iron

Explanation: All options are correct because the allosteric

 

 

Get the full solution!


 

Question 4: Why rotenone ingestion is lethal?

 

1) Inhibition of ATP production.
2) Inhibition of electron flow.
3) Inhibition of NADH dehydrogenase.
4) All of the above.


Answer: 4) All of the above.

Explanation: The rotenone is toxic because it inhibits all of the above

 

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which of the following is a more potent poison in the electron transport chain?

 

1) Rotenone
2) Antimycin-A
3) Both 1 and 2
4) None of the above.

 

Answer: 2) Antimycin-A

Explanation: antimycin-A is a more potent poison because 

 

Get the full solution!


 

Question 6: What is the respiratory quotient of malic acid?
 

1) 0.7
2) 0.8
3) 1.33
4) 4.0


Answer: 3) 1.33

Explanation: It is because the respiratory quotient of organic acids

 

 

Get the full solution!


 

Question 7: Warburg effect is advantageous to which type of cells.

 

1) Normal somatic cells.
2) Normal germinal cells.
3) Cancer cells.
4) Bacterial cells.

 

Answer: 4) Bacterial cells.

Explanation: Because in Warburg effect there is increased 

 

 

Get the full solution!


 

Question 8: Where does lactic acid fermentation take place?

 

1) Pancreas
2) Stomach
3) Intestine
4) Muscle and liver cells

 

Answer: 4) Muscle and liver cells

Explanation: Lactic acid fermentation takes place in muscle and liver cells 

 

 

Get the full solution!

 


Question 9: What happens in the light reaction during photosynthesis?

 

1) A chemical reaction occurs.
2) Reduction of carbon dioxide occurs.
3) Formation of ATP and NADPH occurs.
4) All of the above.


Answer: 3) Formation of ATP and NADPH occurs.

Explanation:  In light reactions, there is a direct

 

 

Get the full solution!


 

Question 10:  Which antibiotic binds with complex (iv) and inhibits the transfer of electrons to oxygen?

 

1) Antimycin-A
2) Piercidin- A
3) Cyanide, azide, and carbon monoxide.
4) All of the above.

 

Answer: 3) Cyanide, azide, and carbon monoxide.

Explanation:  Cyanide, azide reacts with the oxidized

 

Get the full solution!

 

Biology Questions Answers Pages

 

plant biology  Biochemistry Genetics Physiology Ecology Evolution