Metabolic Derangements homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Metabolic Derangements:

There are various disorders that are associated with metabolism when it does’t function properly or because of some missing vitamins and enzymatic reactions as itv makes the body highly sensitive to diseases. The defects occurs in liver, pancreas and intestine and various endocrine deficiencies also contribute to it.

 

Metabolic Derangements Sample Questions:

Question 1: How can metabolic disorders are created?

 

(a) Genetic factors

(b) Deficiency of vitamins

(c) More hormones and enzymes

(d) Both a and b


Answer: (d)

Explanation: Metabolic disorders are genetic in nature sometimes as they pass from one generation to the next generation and can be caused because of certain mutations in the digestive system and they can be caused because of the deficiency in the vitamins.

 

Get the full solution!

 

Question 2: Which of the following is an example of metabolic genetic disorders?

 

(a) Diabetes

(b) Sickle cell anaemia

(c) Cystic fibrosis

(d) Both b and c


Answer: (d)

Explanation: Genetic metabolic disorders are sickle cell anaemia and cystic fibrosis because they pass from one generation to next generation.

 

Get the full solution!

 

Question 3: What is the reason of type 1 diabetes?

 

(a) Destrutcion of beta cells

(b) Destruction of alpha cells

(c) Inability of tissues to take up insulin

(d) All of the above


Answer: (a)

Explanation: Type 1 diabetes is very common disorder. It is caused by the distruction of beta cells in the pancreas.

 

Get the full solution!

 

Question 4: What happens in the gaucher’s disease?

 

(a) Inability to break down fats

(b) Inability to breakdown proteins

(c) Inability to breakdown starch

(d) None of the above


Answer: (a)

Explanation: Gaucher’s disease is the inability to breakdown fats and these fats deposited into the liver, bones and other body parts and then they cause pain and sometimes even death.

 

Get the full solution!

 

Question 5: Heredity hemochromatosis is caused by the deposition of  which of the following?

 

(a) Sodium

(b) Iron

(c) Potassium

(d) Calcium


Answer: (b)

Explanation: In this disease, iron is deposited at various body parts and cause various defects like diabetes, liver cancer and heart diseases.

 

Get the full solution!

 

Question 6: Which metabolic disorder leads to degeneration of neurons in the body?

 

(a) Maple syrup urine disease

(b) Phenylketonuria

(c) Diabetes

(d) Cystic fibrosis


Answer: (a)

Explanation: In this case there is no proper metabolism of amino acids and they degenerate the neurons in the brain.

 

Get the full solution!

 

Question 7: Phenyl ketonuria disease is caused by deficiency of which enzyme?

 

(a) Phenyllaline hyroxylase

(b) Phenyllaline nuclease

(c) Phenyllanie esterase

(d) All of the above


Answer: (a)

Explanation: Phenylketonuria is an inherited disease that is caused when phenyllaline is deposited into the body and then if a person consume protein rich diet then there are serious health issues that are generated.

 

Get the full solution!

 

Question 8: Familial hypercholesterolemia disease is caused by the deficiency of?

 

(a) Deficiency of fats

(b) Deficiency of free radicals

(c) Deficiency of proteins

(d) Deficiency of receptors on the surface of cells


Answer: (d)

Explanation: This disease is caused by the deficiency of LDL receptors on the surface of cells and thus causes an increase in the cholesterol in the blood.

 

Get the full solution!

 

Question 9: What is the other name of acid- reflux?

 

(a) Hemorrhoids

(b) Celiac

(c) Bowel syndrome

(d) Heartburn


Answer: (d)

Explanation: As the muscle in your esophagus that expands and closes when you swallow does not perform properly, acid reflux occurs.

 

Get the full solution!

 

Question 10: What is the reason for hemorrhoids?

 

(a) Less weight

(b) Diarrhea

(c) Constipation

(d) Both a and b


Answer: (c)

Explanation: Hemorrhoids are the condition in which the blood vessels are swollen near the rectum nad anus and cause a lot of pain and the reason for this can be overweight and constipation.

 

Take Metabolic Derangements Homework Help Today!

 

Biology Questions Answers Pages

We Are Different from Others!

Help with Metabolic Derangements