Physiology homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Physiology

 

It defines how biological processes occur inside animals, it is the broad area of life science which deals with behaviour, physical body characteristics and how animals interact with the environment.The group of cells joined to form tissues and different tissues are grouped together form functional unit called organs and organs unite to form organ system to carry all the activities in animals.

 

Physiology Sample Questions:

 

Question 1: Which of the following statements are true about hypothalamus?

 

1) Production of hormones

2) Control of body temperature

3) Regulation of circadian rhythms

4) All of the above

 

Answer: 4) 

Explanation: Hypothalamus is neuroendocrine structure and action in releasing inhibiting and releasing hormones.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: The percentage of blood volume occupied by RBC is called?

 

1) Hemopoiesis

2) Hematocrit

3) Haldane effect

4) Serum

 
Answer: 2)

Explanation: The Hematocrit is the percentage of RBC,

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Which of the following statements about RBC is correct?

 

1) RBCs live about 120 days
2) Mature RBC has no nucleus
3) RBC has a biconcave shape
4) Option 1 and 2


Answer: Option 1,2,3

Explanation: RBCs are highly specialised for oxygen transport and they definitely have no nucleus

 

 

Get the full solution!


 

Question 4:  What is leukopenia?

 

1) High level of monocytes
2) Low level of oxygen in the blood
3) Abnormally low level of white blood cells(WBC)
4) None of the above


Answer: 3)

Explanation: WBC are mainly consist of lymphocytes

 

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which deficiency causes Megaloblastic Anemia?

 

1) Vitamin D
2) Vitamin A
3) Vitamin B12
4) Riboflavin

 

Answer: 3)

Explanation: Megaloblastic anemia is a disease in which

 

 

Get the full solution!


 

Question 6: How much time does the cardiac cycle take to complete?

 

1) 0.7 seconds
2) 0.3 seconds
3) 0.9 seconds
4) 0.8 seconds
 


Answer: 4)

Explanation: The heart beats about 70 times a minute and one heartbeat lasts for about 0.8 

 

 

Get the full solution!


 

Question 7: What does QRS stand for in an electrocardiogram(ECG)?

 

1) Atrium diastole
2) Ventricular systole
3) Contraction of ventricles
4) Resting state

 

Answer: 3)

Explanation: Electrocardiogram is the reading of electrical changes that occur during the cardiac

 

 

Get the full solution!


 

Question 8: What is the function of aldosterone hormone in the kidney?


1) Water reabsorption
2) Calcium reabsorption
3) Release of potassium and reabsorb more sodium
4) All of the above

 

Answer: 3)

Explanation: The aldosterone is released from the adrenal cortex and it helps in the electrolyte

 

 

Get the full solution!

 


Question 9: Which cells in the testes release the Testosterone hormone?

 

1) Interstitial cells
2) Tunica albuginea
3) Sertoli cells
4) Leydig cells


Answer: 4)

Explanation: The leydig cells are mainly responsible for the release of 

 

 

Get the full solution!


 

Question 10: How many polar bodies are formed during the development of ova in the female reproductive system?

 

1) 3 polar bodies
2) 2 polar bodies
3) 5 polar bodies
4) 1 polar body

 

Answer: 2)

Explanation:  The polar bodies are non-functional parts and they degenerate after some time the formation of ova.

 

 

Get the full solution!

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Physiology