Plant Biology homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Plant Biology: 

 

Plants are eukaryotic cells and have a vascular system and have two major systems that are shoot system and root system. Plants show osmoregulation, nastic movements, transpiration, respiration, photosynthesis. The life cycle shows gametophytic and sporophytic generation with the primary and secondary cell walls.

 

Plant Biology Sample Questions:

 

Question 1: What is the nature of the plasma membrane of a plant cell?

 

1) Semipermeable 

2) Selectively permeable

3) None of above

4) Both 1 and 2.

 

Answer: 2) 

Explanation: The plasma membrane is selectively permeable

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: What is the function of aquaporin?

 

1) Transport proteins are involved in water transport.

2) Involved in phosphorylation

3) involve in the regulation of ions transport.

4) All of the above.

 
Answer:  1) 

Explanation: Aquaporins are water-filled channels

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: How the movement of water is affected by the Casparian strips present in the endodermis layer of plant cells.

 

1) Apoplastic movement
2) Symplastic movement
3) Apoplastic to symplastic movement
4) Symplastic to apoplastic movement


Answer: 3)

Explanation: The symplastic movement is the movement of water through the cells means via cytoplasm and apoplastic

 

 

Get the full solution!


 

Question 4:  The upward movement of water and minerals from roots to the top of the plant against gravitational force is called?

 

1) Diffusion
2) Bulk flow
3) Ascent of sap 
4) Both 1 and 2


Answer: 3)

Explanation: Plants do not have a heart like animals for the transport of various substances from soil to leaves instead

 

 

Get the full solution!


 

Question 5: What percentage of stomata contribute to the transpiration rate? 

 

1) 5-10%
2) 7-8%
3) 15-20%
4) 90%

 

Answer: 4)

Explanation: Stomata contribute to the highest % of water

 

 

Get the full solution!


 

Question 6: How do you define the process of guttation?

 

1) It is the result of heavy rainfall.
2) The removal of water from plants in pure form.
3) Process of formation of water vapor from the water present in leaves
4) Water comes out in the form of water droplets.
 


Answer: 4)

Explanation: Guttation is the removal of xylem sap in the form of water droplets from the tips

 

 

Get the full solution!


 

Question 7: Describe the process of Anammox?

 

1) Conversion of ammonium ions into nitrate.
2) Conversion of nitrite and ammonium ions into nitrogen gas.
3) Conversion of nitrate to ammonium ions.
4) Conversion of nitrate and nitrite to ammonia.

 

Answer: 2)

Explanation: Anammox is the bacterial process

 

 

Get the full solution!


 

Question 8: How much ATP is required for the reduction of one molecule of nitrogen?


1) 12 ATP
2) 8 ATP
3) 16 ATP
4) 14 ATP

 

Answer: 3)

Explanation: 16 ATP are required for the reduction of 1 molecule of nitrogen and this process

 

 

Get the full solution!

 


Question 9: What is the function of leghaemoglobin in rhizobium bacteria?

 

1) Maintain high oxygen concentration.
2) Maintain high carbon dioxide concentration.
3) Maintain low oxygen concentration.
4) None of the above.


Answer: 3)

Explanation: Lehaemoglobin is the homolog of hemoglobin that

 

 

Get the full solution!


 

Question 10: What is the direction of movement of solutes in the phloem?

 

1) Unidirectional
2) Upward
3) Downward
4) Bidirectional 

 

Answer: 4)

Explanation:  The movement of solutes in phloem is bidirectional always means both

 

 

Get the full solution!

 

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Plant Biology