Principles of heredity homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Principles of heredity: 

 

There are mainly three principles of heredity, the principle of segregation, the principle of dominance, the principle of independent assortment. Heredity is defined when characters are transferred from one generation to the next.

 

Principles of heredity Sample Questions:

 

Question 1: What is the reason for down syndrome in humans?

 

Answer: Because of the extra copy of chromosome number 21
( Trisomy-21).

Explanation: Down syndrome is caused by aneuploidy in humans because of the trisomy at chromosome number 21. In this disease, there is an asymmetrical skull, mental retardation, and decreased muscle tone.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 2: Which organism is used as a model organism in genetic studies?

 

Answer: Drosophila melanogaster.

Explanation: This organism is used in the laboratory because it has a short life cycle and clear differentiation of sexes and produces a large number of offspring in a single reproduction.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 3: The human skin color is an example of which type of inheritance?

 

Answer: Polygenic inheritance.

Explanation: Polygenic inheritance means which is controlled by more than two genes in cumulative form. In the case of human skin color, the three genes A, B, C control the clour of human skin in additive form.

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 4: What is the reason for sickle cell anemia disease?

 

Answer: Missense mutation.

Explanation: The sickle cell anemia disease is caused by the change of amino acid from glutamic acid to valine because of the change of one base pair in the codon, in this, the shape of RBC is sickle-shaped which is insufficient to carry oxygen in the blood.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: What is the phenotypic and genotypic ratio in incomplete dominance?

 

Answer: 1:2:1

Explanation: The incomplete dominance is the limitation of mendelian inheritance where two alleles express incompletely and produce a new phenotype, it is also called partial dominance.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: The scientist who discovered the concept of linkage in drosophila.
 

Answer: T.H Morgan.

Explanation: Morgan discovered linkage first time in drosophila, linkage is the phenomenon in which two genes are linked together and pass on to the next generation in linked form.

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: Hemophilia-B is the disease caused by the deficiency of which clotting factor?

 

Answer: Deficiency of factor (ix)

Explanation: Hemophilia is a disease in which the blood loses the ability to clot because of the lack of clotting factors and there is a lot of blood loss during any injury.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: Who has given the law of dominance?

 

Answer: Gregor Johann Mendel discovered the law of dominance.

Explanation: Law of dominance means the one allele is dominant over the other allele and the allele control the characters of the individuals.

 

 

Get the full solution!

 

 


Question 9: Color blindness in humans shows which kind of linkage?


Answer: It is an x-linked disorder.

Explanation: Color blindness is the x-linked disorder which is when there are two copies of x-chromosomes that carry the disease. It found more in males as compared to females because males carry only one copy of the x-chromosome and females have two copies.                                                                                                                                                            

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: Which syndrome is caused by the presence of an additional copy of the x-chromosome?

 

Answer: Kleinfelter’s syndrome.

Explanation: In this type of disorder, the x-character increases so it affects males, the males develop more feminine characters, such as the development of breasts and poor muscle growth.

 

 

Get the full solution!

 

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Principles Of Heredity