Taxonomy homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Taxonomy: 

 

Taxonomy is the process of classifying organisms which is very important for the study and identification of such a vast variety of organisms because they are present in such a vast number. The classification of organisms is mainly done in kingdom, phylum, class, order,family, genus and species.

 

Taxonomy Sample Questions:

 

Question 1: Name the first person, who first classified organisms?

 

1) Linnaeus
2) Aristotle
3) Both 1 and 2
4) None of the above

 

Answer: 2)

Explanation: He was the great philosopher, who classified organisms in either plant and animal, he has given a very simple system to classify the organisms.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 2: The duplicate specimen of holotype that is isolated from the original population, at the same time

 

1) Isotype
2) Holotype duplicate
3) Neotype
4) Lectotype

 
Answer: 2)

Explanation: The isotype is the specimen collected from the same population by the same person. It is the duplicate form of holotype. The holotype is the specimen on which the name is based.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 3: What is the correct order for classifying organisms?

 

1) Phylum, kingdom, class, order, family, species and genus
2) Kingdom, phylum, family class, order, genus and species
3) Kingdom, phylum, class, order, family, genus and species
4) Both 1 and 2


Answer: 3)  

Explanation: This is the hierarchy through which organisms are classified and each category is called rank. The kingdom is the largest unit. Each rank contains organisms with the same characteristics.

 

 

Get the full solution!

 

 

 

Question 4:  Which of the following is not a characteristic of fungi?

 

1) The cell wall is made up of chitin
2) They are both autotrophic and heterotrophic
3) The food is stored in the form of glycogen
4) They contain chloroplast


Answer: 2,4)

Explanation: The fungus consists of hyphae like structures which form a net like structure and they are colourless and live in shady areas and the cell wall is made up of chitin and glucans.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: The Mycorrhizae that form vesicles in the living cells is called.

 

1) Arbuscular mycorrhizae
2) Hating net
3) Ectomycorrhizae
4) Vesicular arbuscular mycorrhizae

 

Answer: 4)

Explanation: The vesicular arbuscular mycorrhizae form vesicles inside the cells as they penetrate deep inside the cell. This is the characteristic of endomycorrhizal fungus and it forms a highly branched structure.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: What are the Lichens?
 

1) Association between diatoms are fungus
2) Association of fungus and algae
3) Association of fungus with roots of higher plants
4) Both 1 and 2


Answer: 2)

Explanation: The lichens show symbiotic association between fungus and algae. They live in close association with one another, the fungus gets food from the algae inturn providing minerals and nutrients to the algae by the help of a group of hyphae.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: If the two organisms are present in the same phylum, they must also be present in the same?

 

1) Family
2) Order
3) Species
4) kingdom

 

Answer: 4)

Explanation: The kingdom is the largest unit of classification. It contains all the species and other units are smaller than the kingdom. phylum splits into classes. Classes split into orders and orders into families and families again split into genre and genre into the species.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: Plants use different categories in the hierarchy of classification. What is the name of that?

 

1) Sub- species
2) Phylum
3) Division
4) Sub- phylum

 

Answer: 3) 

Explanation: Division is used in place of phylum in case of plants.

 

 

Get the full solution!

 

 


Question 9: Which one of the following works on providing naming to the organisms?

 

1) ICBN
2) ICZN
3) CDNM
4) DRIN


Answer: 1,2)

Explanation: The international code of botanical nomenclature provides names to the plants and the international code of zoological nomenclature provides names to the animals.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: What is the drawback of phenetic classification?

 

1) It doesn't distinguish between homologous and analogous characters
2) It is not helpful in classifying the subspecies in population
3) It doesnt give an idea of the phenotype and genotype of the organism
4) All of the above

 

Answer: 1) 

Explanation:  The phenetic classification only deals with the external characteristics of the population. This type of classification does not deal with phylogeny and evolutionary relationships of organisms, it deals only with the phenotype of an individual.

 

 

Get the full solution!

 

 

Biology Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Taxonomy