Classical Physics homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Classical Physics: 

 

Classical Physics deals with the description of state or motion of a  particle at macroscopic level. It involves study of state, motion, change, energies and transformation associated with the body at wider dimensions. It includes classical mechanics, classical thermodynamics and electromagnetism. In classical physics, any particle is characterized as a point particle and further associated parameters to define and study the particle are taken into consideration at macroscopic level.

 

Classical Physics Sample Questions:

 

Question 1: Which of the following forces acts away from the body?

 

a) Magnetic force                 b) Tensile force 
c) Friction force                    d) Reaction force 

 

Answer: b) Tensile force

Explanation: Tensile force is an external force which acts away from the body. It is a stretching force applied to a body away from it. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: When the work done by a particle moving around the closed loop is zero, then the force is said to be ____________.

 

a) zero force                           b) non-conservative force    
c) conservative force            d) none of these     


Answer: c) conservative force

Explanation: In conservative force, work is independent of the path. A force is said to be conservative if the work done by the particle over a closed path is zero. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: The shortest distance between any two points in a plane is __________.

 

a) circle                    b) parabola
c) ellipse                  d) straight line 


Answer: d) straight line

Explanation: The shortest distance between the two points is the length of the straight line drawn from one point to another. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4: What is the path of the particle moving under a constant conservative field ?

 

a) Hyperbolic                   b) Parabolic 
c) Cycloid                         d) Ellipsoidal 


Answer: c) Cycloid

Explanation: A particle moving under conservative force moves in a cycloidal path. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: Inertial frame is a frame of reference that moves with a __________ velocity relative to a fixed frame.

 

a) constant                    b) uniform 
c) Non-uniform             d) accelerated   


Answer: a) constant

Explanation: In an inertial frame of reference, the body remains at rest or moves with a constant relative to an inertial system or fixed frame.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: Which of the following Newton’s laws of motion defines an inertial frame of reference?

 

a) Newton’s first law                b) Newton’s second law 
c) Newton’s third law               d) All of these 


Answer: a) Newton’s first law

Explanation: Newton’s first law defines an inertial frame of reference which describes that body remains at rest or in motion unless an external force is applied to it.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: Newton’s second law of motion is applicable only on the body travelling with a constant ___________. 

 

a) velocity                     b) acceleration 
c) speed                       d) all of these 


Answer: b) acceleration

Explanation: Newton’s second law describes that application of constant force causes the body to accelerate or change its velocity at constant rate. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: In the conservation of energy, the sum of  total mechanical energy of the system remains _________.

 

a) zero                         b) one 
c) constant                  d) none of these 


Answer: c) constant

Explanation: The conservation of total mechanical energy states that the sum of potential energy and kinetic energy always remains constant.  

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: Which of the following quantities describes the quantitative measure of inertia?

 

a) Weight                       b) Gravity
c) Force                         d) Mass


Answer: d) Mass

Explanation: Mass is described as a quantitative measure of inertia. Inertia is resistance that a body offers to a change in its state or motion upon the application of force. The greater the mass, the smaller the change or vice versa. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: Newton’s 1st law of motion is applicable for ____________.

 

a) Free particle                 b) Moving particle
c) Rest particle                 d) Accelerated particle 

 

Answer: a) Free particle

Explanation: Newton’s first law is applicable on the particles without any constraint or under the application of external forces. 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Classical Physics