Concrete Creation homework Help at TutorEye

Best Homework Help For Concrete Creation

Our experts are available 24/7 to help you with Concrete Creation homework problems!

Top Questions

7.Explain. To train for conditions during a manned mission on the surface of Mars, where the acceleration due to gravity is ...

tion due to gravity is only 3.72 m/s2 , astronaut can be hung on a spring harness while on Earth. To provide the necessary force, we can stretch a stiff (large
View More

8.the girl on the sled, weighing 50 lb, leaves point A from rest and goes down a 2% icy slope ...

no friction). She collides with her friend, weighing 60 lb, at point B, 140 feet down the slope. After colliding, they travel together down the slope on the sled. The slope is maintained, but the ice is a little rougher, with a coefficient of friction of μk = 0.20. a) How fast will they be moving immediately after they collide? b) Will they come to a stop after the collision? If so, how far will they travel until they do? If not, what will their acceleration be?
View More

Concrete Creation: 

 

Concrete comprises cement, fine and coarse particles with water that hardens with time. Concrete technology deals in the study of concrete and its properties with its application in building different construction such as beams, walls, slabs and columns. The different types of concrete with a mixture of other binding materials is used to construct various structures according to its strength, durability and endurance.

 

Concrete Creation Sample Questions:

 

Question 1: Which of the following is a mixture of cement, sand, pebbles and water, which when allowed to cure, becomes hard like a stone. 

 

a) Cement mortar              b) Cement slurry

c) Cement solution            d) Cement concrete 

 

Answer: d) Cement concrete 

Explanation: Cement concrete is a major building material in the construction of modern buildings.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: ___________ method, where the voids of coarse and fine aggregate are determined separately. 

 

a) Maximum void              b) Minimum void

c) Optimum void              d) None of these 
 


Answer: b) Minimum voidt

Explanation: In the minimum void method, the quantity

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Which of the following helps in increasing the strength of the concrete?

 

a) Increase in water-cement ratio                  b) Increase in fineness of cement


c) Decrease in water-cement ratio                 d) Decrease in fineness of cement 


Answer: b) Increase in fineness of cement

Explanation: The fineness of cement affects the quantity of water

 

 

Get the full solution!


 

Question 4: The percentage of void in cement is approximately

 

a) 80%               b) 60%

c) 40%               d) 30%


Answer: c) 40%    

Explanation: The void percentage

 

Get the full solution!


 

Question 5: What is the effect of adding calcium chloride in the concrete?

 

a) Increases shrinkage               b) Decreases setting time

c) Both (a) and (b)                  d) None of these 

 

Answer: c) Both (a) and (b)

Explanation: Calcium chloride accelerates the time of set and the rate of strength gain, which decreases the

 

 

Get the full solution!


 

Question 6: The safety factor of steel is _________ than that of concrete.
 

a) higher              b) lower

c) same                d) none of these 


Answer: b) lower

Explanation:  The standard factor of safety for concrete is taken as 1.5. Concrete requires

 

 

Get the full solution!


 

Question 7: The flexural strength of the concrete is directly proportional to _______.

 

a) square of compressive strength.                   b) square root of compressive strength.


c) cube root of compressive strength.               d) none of these.

 

Answer: b) square root of compressive strength.

Explanation: The flexural strength of the concrete

 

 

Get the full solution!


 

Question 8: Lower compressive strength of concrete shows 

 

a) Lower modular ratio                     b) Higher modular ratio

c) Higher water-cement ratio           d) Lower water-cement ratio

 

Answer: b) Higher modular ratio

Explanation: Concrete and steel are combined as one material using the concept of modular ratio.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 9: ________ wall is suitable for height beyond 6m.

 

a) L-shaped wall               b) T-shaped wall

c) Counterfort wall            d) None of these

 

Answer: c) Counterfort wall

Explanation: Counterfort walls have this vertical slab called counterfort, equally

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 10: Which of the following properties is possessed by cement concrete ?

 

a) Elastic               b) Flexible 

c) Porous              d) All of these

 

Answer: c) Porous

Explanation: Cement concrete contains voids which are formed during its placement. In order to prevent porosity, 

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

Surveying And Analysis  Trusses Gravitation Wave Mechanics Optics Materials Engineering
Kinematics  Fluid Mechanics Work and Energy Mechanics Vector Electrical Machines
Electrical Measurement