Digital Electronics homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Digital Electronics: 

 

Digital electronics is a stream of electronics. It involves the study of devices related to digital signals. The electronic circuits study helps in various integrated circuits of digital electronic devices. 

 

Digital Electronics Sample Questions:

 

Question 1: The OR operation in boolean algebra is performed by which properties?

 

a) Commutative property     b) Associative property 
c) Distributive property        d) All of these 

 

Answer: All of these 

Explanation: OR operation follows associative, commutative and distributive property. Therefore, OR operation is performed by all the above properties. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: _____________ is a process where letters or words are represented by the group of symbols.

 

a) Encoding                b) Decoding
c) Both (a) and (b)      d) None of these 


Answer: Encoding

Explanation: In order to secure the transmission of information, letters and words are denoted by different symbols. Encoding extracts codes from the computer to process the information.

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Which of the following represents absorption law?

 

a) A + BA = B             b) A + AB = A
c) AB + A = A             d) A + AA = A  


Answer: A + BA = B  

Explanation: The expression for absorption law is given by
A + AB = A(1+B) = A
A + AB = A (Since 1 + B = 1 as per 1’s property)

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4: Which of the following combinations is possible to construct exclusive-OR (XOR) logic gates? 

 

a) OR                                     b) AND, NOT
c) AND, OR, NOT                  d) OR, NOT 


Answer: AND, OR, NOT   

Explanation: The expression for XOR : combinations is possible to construct exclusive-OR (XOR) logic gates
OR, AND, NOT are used to construct the above expression. 
In total, 2 AND gates with two inputs and 1 OR are combined to construct XOR logic gates.  

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: How many truth tables are necessary for a three-input circuit?

 

a) 4                  b) 8
c) 16                d) 25


Answer: 8

Explanation: For 3 input : 23=8
8 truth tables are necessary for a three-input circuit. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: All logic operations can be obtained by means of ____________.

 

a) OR and NOR                  b) OR and NOT
c) NAND and NOR             d) All of the above 


Answer: NAND and NOR   

Explanation: NOR and NAND are universal logic gates. They can be used to design all the three basic gates AND, OR and NOT. All the operations are obtained from these gates.  

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: Which of the following devices is a two stable device?

 

a) Latch                             b) Multivibrator
c) Monostable vibrator      d) None of these


Answer: Latch      

Explanation: Latch works on the principle of bistable multivibrators. This circuit is stable in either of two states. It changes from one state to another. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: ________ is used to facilitate error correction in digital communications.

 

a) Gray code               b) Binary code 
c) BCD code               d) ASCII code   


Answer: Gray code

Explanation: In digital communication systems such as television and cable system, gray codes are used to facilitate error correction.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: There are __________ types of counters?

 

a) 2                   b) 3
c) 4                   d) 5


Answer: 3

Explanation: There are three counters types : asynchronous/synchronous, single and multi-mode, modulus counters.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: Which of the following counters is also called an asynchronous counter?

 

a) Ripple counter                 b) SSI counter
c) Decade counter                d) None of these

 

Answer: Ripple counter  

Explanation: In an asynchronous counter, flip flop is connected to an external clock while the rest of the flip flops have their preceding flip flop output as clock to them. 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Digital Electronics