Fluid Mechanics homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Fluid Mechanics: 

 

 

Fluid Mechanics is a branch of physics, which deals with the motion of fluid and its consequences due to the external force and pressure. It  is the study of fluids in static and dynamic conditions. The motion of fluid is governed by the equation of classical mechanics.It’s application in a wide range of fields including mechanical, biomedical and astrophysics. 

 

Fluid Mechanics Sample Questions:

 

Question 1: In case of viscosity of fluid, __________ force is predominant in liquid.

 

a) Adhesive                 b) Cohesive 


c) Intermolecular           d) Ionic

 

Answer: b) Cohesive 

Explanation: Due to strong cohesive force between liquid

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: The specific weight of 30dm of diesel of specific gravity 0.6 is (dm stands for decimeter)

 

a) 11772          b) 11720


c) 5552             d) 5886


Answer:  d) 5886

Explanation: Volume of diesel V = 

 

Get the full solution!

 

Question 3: For a Non-Newtonian fluid, A is called ___________ in the expression  

 

a) Initial stress               b) Viscosity


c) Flow behaviour          d) Consistency index

 


Answer:  d) Consistency index

Explanation: A - Consistency index 

 

Get the full solution!


 

Question 4: During positive capillary rise (???? < 90°), adhesive force is ______ than cohesive force.

 

a) greater               b) equal 


c) smaller               d) none of the above


Answer: a) greater    

Explanation: Adhesive force is greater than the cohesive force, which results in capillary rise.

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which of the following is the correct expression for gauge pressure according to the hydrostatic law ?


a)                b) 


c)              d) 

 

Answer:  b) 

Explanation: Let the pressure acting vertically downward = P

 

Get the full solution!


 

Question 6: A glass tube is immersed in water having surface tension 0.0735 N/m. The radius of the tube when rise of water is restricted to 11 mm.
 

a) 2.55            b) 1.74


c) 1.33            d) 1.65

 


Answer:  c) 1.33

Explanation:  Given,

 

Get the full solution!


 

Question 7: For the flow to be irrotational 


a)                     b)


c)                      d)

 

Answer: a)      

Explanation: If curl V

 

Get the full solution!


 

Question 8: Mercury is used in barometer because of _________


a) High density                 b) Low vapour pressure


c) Both (a) and (b)             c) None

 

Answer: c) Both (a) and (b)

Explanation: d) Mercury is used,

 

Get the full solution!

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Fluid Mechanics