Materials Engineering homework Help at TutorEye

Materials Engineering: 

 

Materials Engineering deals in the study of material at atomic and molecular level. It is an amalgamation of engineering physics and chemistry, covering design, discovery and advancement of different materials . It includes understanding of building structure of materials at various subatomic levels including the influence in its properties with several external factors. 

 

Materials Engineering Sample Questions:

 

Question 1: The structure formed by the distribution and arrangement of crystal within material


a) Electronic structure        b) Microstructure


c) Macrostructure              d) Crystal structure

 

Answer: d) Crystal structure

Explanation: Crystal structures are basically the ordered arrangement of atoms and molecules within

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: Which of the following materials is made from two or more materials.

 
a) Metal and non-metal      b) Ceramic and organic


c) Composite and alloy       d) Ions and compound


Answer:  c) Composite and alloy

Explanation: Composite material is made up by combining two or more fibres with the help of binders, to obtain desired material properties.

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: How many bravais lattices are there in three dimensional space ?

 

(a)  10                          (b) 12

 

(c) 13                          (d) 14


Answer:  d) 14

Explanation: In the three dimensional space there are 14 distinct

 

Get the full solution!


 

Question 4:  The type of defect when a pair of cation and anion are missing from the ionic crystal is

 

a) Schottky defect           b) Frenkel defect


c) Vacancy defect            d) Interstitial defect 
 


Answer: a) Schottky defect

Explanation: Schottky defects are point defects caused by a vacant position that

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which of the following are not hardness test.


a) Rockwell test              b) Brinell test


c) Izod test                     d) Mho test

 

Answer:  c) Izod test 

Explanation: All the tests are hardness test except izod

 

Get the full solution!


 

Question 6: Which of the following micro constituents of steel is the combination of ferrite and cementite?
 

a) Pearlite                b) Austentite


c) Bainite                 d) Sorbite


Answer:  a) Pearlite

Explanation: Pearlite is a combination of about 87% of ferrite and 13%

 

Get the full solution!


 

Question 7: In an Iron-carbide equilibrium diagram, Iron carbon alloys containing __ % carbon are called steels.

 

a) 1.2%            b) 2.5%


c) 2.1%            d) 2.3%

 

Answer: c) 2.1%

Explanation: In an Iron-carbide equilibrium diagram, Iron carbon alloys containing 2.1% carbon are called steels and those containing over 2.1% carbon are called cast irons.

 

Get the full solution!


 

Question 8: Which of the following heat treatment processes involves heating steel to a temperature above critical point, holding, and then rapidly cooling in water or oil bath.? 


a) Annealing                  b) Tempering


c) Normalising               d) Quenching

 

Answer:  d) Quenching

Explanation: In quenching (hardening), a metal is heated to temperature greater than normal condition

 

Get the full solution!

 


Question 9: Hardness in surface hardening followed by sequence 


a) Nitriding > Cyaniding > Carburizing         b) Nitriding < Cyaniding < Carburizing


c) Nitriding > Cyaniding = Carburizing        d) Nitriding = Cyaniding > Carburizing


Answer:  a) Nitriding > Cyaniding > Carburizing 

Explanation: Normally, Carburising is followed by hardening and low temperature tempering.

 

Get the full solution!


 

Question 10: Which of the following alloying elements increases the strength and toughness of cast iron?

 

a) Vanadium          b) Nickel


c) Copper              d) Molybdenum

 

Answer: d) Molybdenum

Explanation: 0.25% - 1.25% of  Molybdenum

 

Get the full solution!

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Materials Engineering