Mechanics homework Help at TutorEye

Mechanics

 

Mechanics is the study of motion of objects and its causes in relation with the force and displacement.  It also deals with the subsequent effects of forces on the bodies and its environment. Classical mechanics relates motion of objects with the application of various external forces and quantum mechanics describes the phenomena of motion at atomic level. 

 

Mechanics Sample Questions:

 

Question 1: Which equation of Impulse is derived from Newton's third law of motion?

 

a) F.dt = m.da          b) F.dt = m.dv

 

c) F.dt = ma.dv        d) F.dt = mv.dv

 

Answer: b) F.dt = m.dv

 

Explanation:  According to Newton’s second law,  Momentum P = mv

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: Given equation shows the relation of velocity w.r.t. to displacement . Find the acceleration at 2m.

 

a)   806           b) 622

 

c)   702           d) 812


Answer:  a)   806

 

Explanation: 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: For a body to be in static equilibrium, which of the following conditions should be satisfied?

 

(a)  

 

(b)  

 

(c)  

 

(d)  

 


Answer: (d)  

 

Explanation: For a body to be in static equilibrium, the sum of all the

 

Get the full solution!


 

Question 4:  Area moment of inertia is defined in which of the following deformation of solid bodies.

 

a) Bending, Twisting


b) Twisting, Rotating


c) Rolling, Bending


d) Bending, Rolling

 


Answer: a) Bending, Twisting

 

Explanation: Area moment of inertia of any body's resistance to rotational deformation.

 

Get the full solution!


 

Question 5: What is the expression of torque for a body travelling in circular motion with angular acceleration ???? and moment of inertia I.

 

Answer: 

 

Explanation: According to Newton’s second law of motion, F = ma

 

Get the full solution!


 

Question 6: In a projectile motion, the ratio of maximum height reached to the time of flight is

 

a)               b) 

 

c)                d) 

 


Answer:  c) 

Explanation:   

 

Get the full solution!


 

Question 7: The ratio of mass moment of inertia of hollow sphere to the solid sphere is

 

a) 2/3      b) 5/3

 

c) 3/5      d) 3/2


Answer: b) 5/3

Explanation:   

 

Get the full solution!


 

Question 8: In equilibrium, forces acting on the body is

 

a) concurrent

 

b) concurrent, non-coplanar

 

c) coplanar, non-concurrent

 

d) concurrent, coplanar

 

Answer:  d) concurrent, coplanar 

 

Explanation: For a body to be in static equilibrium, the forces 

 

Get the full solution!

 


Question 9: A horizontal force of 5 N is required to hold the box stationary against a wall. The coefficient of static friction between block and wall is 0.5. Find the weight of the block.

 

a) 2.5 N      b) 1 N

 

c) 1.5 N      d) 2 N
 


Answer:  a) 2.5 N

 

Explanation:  For the box to be stationary, Friction force acting in the upward direction balances the weight of the body.

 

Get the full solution!


 

Question 10: A body has initial velocity and acceleration as    respectively. Find the velocity after 5 seconds.


a) 7 m/s        b) 6 m/s


c)  2 m/s       d) 5 m/s

 

Answer:   b) 6 m/s

 

Explanation:  

 

Get the full solution!

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Mechanics