Mechanics homework Help at TutorEye

Best Homework Help For Mechanics

Our experts are available 24/7 to help you with Mechanics homework problems!

Top Questions

1.Hello! I have a test tomorrow, and the questions and material will be about these topics. I am looking for ...

ng for step by step solutions and clear and detailed solutions to the problems.
View More

4.This is Electromagnetism course , from book Griffiths there are 2 problems of my home work... And this is the ...

is is the second chance for me I got 2 score in first time.. please help and write with details as you can.
View More

6.Scenario: A chair with a mass of 20.0 kg is attached to one end of a frictionless pulley system via a ...

a strong massless rope. The other end of the rope is attached to a steel water tank sitting on a flat horizontal concrete surface (see the image to the right). The coefficient of static friction between steel and concrete is 0.45 and the coefficient of kinetic friction between the surfaces is 0.30. The water tank, which is full of water, has sprung a leak. The combined mass of the water and the tank is 500 kg. This mass slowly decreases as the water leaks from the hole. You (i.e. your entire mass) are sitting at rest in the seat. You and the seat will remain at rest as long as the force of static friction is strong enough to hold you. Task: LET [DOWN] and [RIGHT] be positive. Using your knowledge of physics, determine the following: Draw the FBD of the system of you and the chair while at rest. Using the LET statement above, write out the net force equation. [2] Draw the FBD of the system of the water tank at rest on the flat horizontal surface. Using the LET statement above, write out the net force equations for both the vertical and horizontal planes. [3] Using the net force equations, determine the minimum mass of water that must be lost (i.e. leaked out) from the water tank in order for you and the seat to begin falling? [4] As soon as the chair begins to move, static friction between the steel tank and concrete surface becomes kinetic friction. Determine the magnitude of the kinetic friction. [3] Using Newton’s 2nd law, determine the acceleration of the system at the instant that the static friction becomes kinetic friction. [6]
View More

Mechanics

 

Mechanics is the study of motion of objects and its causes in relation with the force and displacement.  It also deals with the subsequent effects of forces on the bodies and its environment. Classical mechanics relates motion of objects with the application of various external forces and quantum mechanics describes the phenomena of motion at atomic level. 

 

Mechanics Sample Questions:

 

Question 1: Which equation of Impulse is derived from Newton's third law of motion?

 

a) F.dt = m.da          b) F.dt = m.dv

 

c) F.dt = ma.dv        d) F.dt = mv.dv

 

Answer: b) F.dt = m.dv

 

Explanation:  According to Newton’s second law,  Momentum P = mv

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: Given equation shows the relation of velocity w.r.t. to displacement . Find the acceleration at 2m.

 

a)   806           b) 622

 

c)   702           d) 812


Answer:  a)   806

 

Explanation: 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: For a body to be in static equilibrium, which of the following conditions should be satisfied?

 

(a)  

 

(b)  

 

(c)  

 

(d)  

 


Answer: (d)  

 

Explanation: For a body to be in static equilibrium, the sum of all the

 

Get the full solution!


 

Question 4:  Area moment of inertia is defined in which of the following deformation of solid bodies.

 

a) Bending, Twisting


b) Twisting, Rotating


c) Rolling, Bending


d) Bending, Rolling

 


Answer: a) Bending, Twisting

 

Explanation: Area moment of inertia of any body's resistance to rotational deformation.

 

Get the full solution!


 

Question 5: What is the expression of torque for a body travelling in circular motion with angular acceleration ???? and moment of inertia I.

 

Answer: 

 

Explanation: According to Newton’s second law of motion, F = ma

 

Get the full solution!


 

Question 6: In a projectile motion, the ratio of maximum height reached to the time of flight is

 

a)               b) 

 

c)                d) 

 


Answer:  c) 

Explanation:   

 

Get the full solution!


 

Question 7: The ratio of mass moment of inertia of hollow sphere to the solid sphere is

 

a) 2/3      b) 5/3

 

c) 3/5      d) 3/2


Answer: b) 5/3

Explanation:   

 

Get the full solution!


 

Question 8: In equilibrium, forces acting on the body is

 

a) concurrent

 

b) concurrent, non-coplanar

 

c) coplanar, non-concurrent

 

d) concurrent, coplanar

 

Answer:  d) concurrent, coplanar 

 

Explanation: For a body to be in static equilibrium, the forces 

 

Get the full solution!

 


Question 9: A horizontal force of 5 N is required to hold the box stationary against a wall. The coefficient of static friction between block and wall is 0.5. Find the weight of the block.

 

a) 2.5 N      b) 1 N

 

c) 1.5 N      d) 2 N
 


Answer:  a) 2.5 N

 

Explanation:  For the box to be stationary, Friction force acting in the upward direction balances the weight of the body.

 

Get the full solution!


 

Question 10: A body has initial velocity and acceleration as    respectively. Find the velocity after 5 seconds.


a) 7 m/s        b) 6 m/s


c)  2 m/s       d) 5 m/s

 

Answer:   b) 6 m/s

 

Explanation:  

 

Get the full solution!

 

Physics Questions Answers Pages

 

Concrete Creation  Trusses gravitation Wave Mechanics optics Vector
work and energy  materials engineering fluid mechanics kinematics Electrical Machines
Electrical Measurement Surveying And Analysis