Nanotechnology homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Nanotechnology: 

 

Nanotechnology is an advanced field of study of materials and things on subatomic levels - atoms and molecules. It is the design, production and development of structures of size and shape at nanometer scale. Nanotechnology manipulates the dimension of matter sized from 1 to 100 nanometers. The application of nanotechnology is diverse in the field of semiconductors, energy science, molecular biology and energy storage.  

 

Nanotechnology Sample Questions:

 

Question 1: The melting point of nanoparticles ___________.

 

a) increases                   b) decreases 
c) both (a) and (b)          d) none of these 

 

Answer: decreases 

Explanation: In nanoparticles, as the dimensions come in the nano range, the melting point reduces significantly. Therefore, the melting point of nanoparticles decreases. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: A one atom sheet of carbon is known as __________. 

 

a) graphene                b) graphite 
c) diamond                 d) none of these


Answer: graphene

Explanation: Graphene is one atom thick layer of carbon that is extremely strong and conducts electricity.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: __________ is the most important property of nanomaterial. 

 

a) Pressure                  b) Temperature
c) Hardness                 d) Friction 


Answer: Friction 

Explanation: Nanotechnology helps in reducing friction considerably and improves the durability of material. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4: The size of atom of nanomaterial is nearly  _________

 

a) 0.01 nm                 b) 0.1 nm
c) 10 nm                    d) 1 nm 

 


Answer: 0.1 nm

Explanation: The size of atoms of nanomaterials ranges in the order of 0.1 nm. The smallest naturally occurring atom, helium, is 0.1 nm in size.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: _____________ are the class of structures made of rolled up carbon lattices.

 

a) Fullerenes                     b) Nanobars
c) Graphite                        d) Nanotubes 

 


Answer: Nanotubes 

Explanation: Nanotubes are hollow tubular nanostructures, which consist of multiple carbon layers wrapped to form a hollow core. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: Nanotechnology was introduced into modern physics by _____________

 

a) Albert Einstein                     b) Max Planck 
c) Richard Feymann                d) Issac Newton  


Answer: Richard Feymann

Explanation:  Physicist Richard Feymann introduced the concept of nanotechnology in 1959. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: The ratio of ___________ and __________ describes the efficiency of nano substances. 

 

a) surface area, volume.             b) pressure, volume 
c) weight, volume                        d) volume, weight


Answer: surface area, volume.

Explanation: The large surface area to volume ratio in nanomaterials enhances the performance of nanomaterials. These are highly desirable in the chemical reactions inside batteries and catalysts.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: Which of the following fields complement the study of nanoscience and nanotechnology?

 

a) Newtonian mechanics               b) Classical mechanics 
c) Quantum mechanics                 d) All of these 

 


Answer: Quantum mechanics

Explanation: Nanotechnology utilises quantum mechanics to study different effects in nanoparticles at a very small scale. Quantum nanoscience is the intersecting space of science at quantum and nano levels. 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: Which of the following processes of material is described as nanotechnology?

 

a) Consolidation                   b) Separation 
c) Processing                       d) All of these 


Answer: All of these 

Explanation:  Nanotechnology, as defined by Professor N. Taniguchi, consists of the processing, separation, consolidation and deformation of materials by one atom or by one molecule.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: When semiconductors are reduced to the nano form, they become ____________.

 

a) pure semiconductor              b) conductor
c) insulator                                d) none of these 

 

Answer: insulator  

Explanation: When semiconductors are reduced to the nano form, their chemical properties change and there are no spaces available for free electrons to move. Therefore, it becomes an insulator.

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Nanotechnology