Quantitative Relations Between Transfer Processes homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Best Homework Help For Quantitative Relations Between Transfer Processes

Our experts are available 24/7 to help you with Quantitative Relations Between Transfer Processes homework problems!

Quantitative Relations Between Transfer Processes: 

 

Quantitative relations between transfer processes deal with the transfer of heat and mass across two bodies. The transfer of heat and mass is driven by the non-equilibrium thermal state of bodies. It involves the generation, use, conversion, and exchange of thermal energy between physical systems through various mechanisms such as conduction, convection, and radiation. 

 

 

Quantitative Relations Between Transfer Processes Sample Questions:

 

 

Question 1: Which of the following occur during the mass transfer?

 

a) Difference in concentration                        b) Difference in pressure 
c) Difference in temperature                          d) Difference in chemical potential 

 

Answer: d) Difference in chemical potential

Explanation: Mass transfer occurs to achieve equilibrium or to minimize the energy of the system. Mass transfer can occur even if there is no difference in concentration, pressure, and temperature. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: ____________ velocity is used to calculate the mass average velocity of the mixture.

 

a) Bulk                              b) Mean
c) Instantaneous               d) None of these 


Answer: b) Mean

Explanation: Mean velocity is used to calculate the mass average velocity of the mixture. 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: ______________ forms the connecting link between the velocity and temperature profiles.

 

a) Biot number                       b) Prandtl number 
c) Stanton number                 d) Fourier number 


Answer: b) Prandtl number

Explanation: The temperature and velocity profile becomes identical when the Prandtl number is equal to one. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4: Which number forms the connecting link between the temperature and concentration profiles?

 

a) Prandtl number                 b) Schmidt number 
c) Fourier number                 d) Lewis number 


Answer: d) Lewis number  

Explanation: The temperature and concentration profile are identical when lewis’s number is equal to unity.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: Which one of the following has the highest emissivity?

 

a) Aluminium                       b) Polished copper 
c) Tarnished copper            d) Marble 


Answer: c) Tarnished copper 

Explanation: The emissivity of tarnished copper is 0.75 while that of polished aluminum, aluminum foil, and copper are 0.03, 0.05, and 0.03 respectively.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: The concentration of the two phases in a closed system at the interphase _____________.

 

a) continuously changes                    b) never changes 
c) becomes zero                                d) increases 


Answer: b) never changes

Explanation: The concentration changes only if the component of the two phases is added or removed. Generally, Interphase occurs at equilibrium. Once the additional component is added to a system at equilibrium, the concentration changes until it becomes uniform but differs from the previous.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: In steady-state conditions, concentration at any point never ________.

 

a) becomes zero                       b) decreases 
c) increases                              d) changes 


Answer: d) changes

Explanation: Generally, the net transfer remains the same at a steady-state condition as the concentration will be the same at every point. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: According to Lewis and Whitman theory, the departure from concentration equilibrium at the Interphase is due to __________

 

a) low mass transfer rates                b) high mass transfer rates 
c) moderate mass transfer rate        d) None of these 


Answer: b) high mass transfer rates 

Explanation: Theoretically proved by Lewis and Whitman, that if the mass transfer rates are higher the concentration deviates from equilibrium.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: The equilibrium concentrations in the gas and the liquid phases, in mole fraction, give rise to a curve known as

 

a) Differential distribution curve 
b) Differential concentration curve
c) Equilibrium distribution curve 
d) Equilibrium concentration curve 


Answer: c) Equilibrium distribution curve

Explanation: The equilibrium distribution curve represents the phase-phase equilibrium curve with the coordinates of mole fractions in both phases.
 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: The operation where enthalpy remains constant throughout the initial and final condition is ___________. 

 

a) adiabatic                   b) isothermal 
c) non-adiabatic            d) non-isothermal

 

Answer: a) adiabatic

Explanation: In an adiabatic condition, there is no addition or removal of heat. Therefore, the enthalpy remains constant. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Quantitative Relations Between Transfer Processes