Quantum Physics homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Quantum Physics: 

 

Quantum physics describes the fundamental theory of particles at atomic and subatomic levels. It underlines the understanding of matter at the scale of atoms and sub-atoms. It deals in the study of physical phenomena at microscopic level taking into account the dual behaviour of matter. In the realm of the universe, quantum physics explains how all the particles in nature interact with matters in existence.

 

Quantum Physics Sample Questions:

 

Question 1: ______________ waves can be transmitted through solid, liquid and gases. 

 

a) Transverse                    b) Longitudinal 
c) Sinusoidal                     d) Electromagnetic 

 

Answer: b) Longitudinal

Explanation: Longitudinal waves involve change in volume and density of the medium. Since compressive stress can be sustained by all solid, liquid and gases, longitudinal waves can be transmitted through all.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: In the photoelectric effect, as the intensity increases, photoelectric current __________.

 

a) increases                      b) decreases
d) constant                        d) none of these 


Answer: a) increases

Explanation: The number of photoelectrons emitted depends on the number of photons falling on the surface, which further depends on the intensity of incident light. As the intensity increases, photoelectric current increases.  

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: Which of the following quantities are conserved in the pair production?

 

a) charge and velocity                        b) momentum and velocity 
c) charge and momentum                  d) charge and force 


Answer: c) charge and momentum

Explanation: Conservation of charge and momentum is necessary for the pair production.  

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4: The nature of motion of a wave packet is similar to __________.

 

a) waves                      b) quantum particle 
c) photons                   d) classical particle   


Answer: d) classical particle

Explanation: Wave packet or group of waves motion is equivalent to the motion of classical particles. These expressions are derived from the basic principle of motion. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: Which of the following functions is a wave function?

 

a) cot(x)                  b) tan(x)
b) sec(x)                 d) sin(x)


Answer: d) sin(x)

Explanation: Sin(x) function is continuous and single-valued. Rest all the functions are discontinuous or double-valued.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: The nature of the Schrodinger wave equation is __________.

 

a) parabolic              b) linear 
c) sinusoidal             d) none of these  


Answer: b) linear

Explanation: In the Schrodinger wave equation, no term has degree greater than one. Therefore nature is linear.    

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: When the wave function is solved using schrodinger equation, the solutions obtained are _____________

 

a) photon number                     b) atom number 
c) quantum number                 d) schrodinger number  


Answer: c) quantum number

Explanation: Quantum numbers are the solutions of Schrodinger's wave equation expressed in terms of  n, I and m.   


 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: How many values does a spin quantum number have ?

 

a) 1,1                        b) 1,½
c) ½,½                     d) +½, -½ 


Answer: d) +½, -½

Explanation: Spin quantum numbers have two values ½ and -½, spinning in opposite directions with the same magnitude.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: The probability of finding an electron is maximum for the quantum number _________. 

 

a) one                 b) two
c) three              d) four 


Answer: a) one

Explanation: The probability of finding an electron is maximum in the first orbit. Since “s” orbital has a uniform probability of finding the electron in all directions, the quantum number is one. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: In d-orbital, the probability of finding an electron is along _______ direction. 

 

a) one                  b) two
c) three               d) four 

 

Answer: b) two

Explanation: The probability of finding an electron in d-orbital is along two directions. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Quantum Physics