Solid state devices homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Solid state devices

 

Solid state devices are electronic devices where the flow of electricity is through solid semiconductors. These electronic devices do not comprise any moving parts, where electronic action occurs in solid state.Their application is related to the field where it is utilised to interface with all human senses. 

 

Solid state devices Sample Questions:

 

Question 1: ____________ is the amount of additional energy required to emit an electron from the metal surface.


a) Potential barrier  
b) Potential junction
c) Work function   
d) None of these  

 

Answer: Work function   

Explanation: The minimum amount of energy required to remove an electron to infinity from the metal surface is known as work function.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: The base of the transistor is _________ doped. 

 

a) heavily                    b) lightly
c) both (a) and (b)       d) none of these


Answer: lightly

Explanation: The base of the transistor is lightly doped as it carries the electrons from the emitter and passes it to the collector region. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: The two possible breakdown mechanisms in p-n junction diodes are ____________. 

 

a) threshold and knee breakdown 
b) avalanche and zener breakdown
c) avalanche and forward breakdown 
d) reverse and forward  breakdown  


Answer: avalanche and zener breakdown

Explanation: The avalanche breakdown and zener breakdown are two different mechanisms by which the p-n junction diode breaks. They both occur under reversed biased conditions. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4:  If every atom in the silicon crystal is a silicon atom, then it is an ___________ semiconductor.

 

a) intrinsic                          b) extrinsic
c) both (a) and (b)              d) none of these 

 


Answer: intrinsic 

Explanation: Intrinsic semiconductors are the purest form of semiconductors. The charge carrier contains an equal number of electron and holes with no impurities. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: _______________ is the creation of free electrons through the zener effect

 

a) Avalanche emission           b) Thermionic emission 
c) Low-field emission             d) High-field emission 

 


Answer: High-field emission 

Explanation: In high-field emission inside the conductor, free electrons are pulled out of the metal surface. This effect is primarily caused by the zener effect. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: What is the maximum reverse voltage that can be applied before the current surges ?

 

a) Junction voltage                                     b) Forward voltage 
c) Reverse breakdown voltage                  d) Recovery voltage 


Answer: Reverse breakdown voltage

Explanation:  Reverse breakdown voltage is the maximum allowable value of  reverse voltage that can be applied before the surge in current.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: At what temperature the semiconductor behaves like an insulator. 

 

a) 100 K                  b) 0 K
c) 1 K                      d) 5 K


Answer: 0 K

Explanation: At a normal room temperature, a semiconductor contains sufficient free electrons to conduct current. But at absolute zero, free electrons in the valence band do not possess enough thermal energy to overcome the energy gap. It acts as an insulator at absolute zero temperature. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: When the number of free electrons is increased in the doped semiconductor, it transforms into ____________ semiconductor.

 

a) p type                  b) n type 
c) np type                d) pn type 

 


Answer: n type  

Explanation:  In n type semiconductor, free electrons are the carri

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: Which of the following impurities should be added to pure semiconductor to  make a N-type semiconductor?

 

a) Aluminium               b) Phosphorus 
c) Indium                     d) None of these 


Answer: Phosphorus 

Explanation:  When pentavalent compound is added to pure semiconductor, N-type semiconductor is formed. Here, only phosphorus is pentavalent compound. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: ___________ and __________ are the parameters over which a diode characteristic is made. 

 

a) Current, time                  b) Voltage, time
c) Current, frequency         d) Voltage, current

 

Answer: Voltage, current

Explanation: Voltage versus current graph in which current is represented on Y-axis and voltage is denoted on X-axis.  

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Solid State Devices