Statistical Mechanics homework Help at TutorEye

Best Homework Help For Statistical Mechanics

Our experts are available 24/7 to help you with Statistical Mechanics homework problems!

Top Questions

1.Hello! I have a test tomorrow, and the questions and material will be about these topics. I am looking for ...

ng for step by step solutions and clear and detailed solutions to the problems.
View More

4.This is Electromagnetism course , from book Griffiths there are 2 problems of my home work... And this is the ...

is is the second chance for me I got 2 score in first time.. please help and write with details as you can.
View More

6.Scenario: A chair with a mass of 20.0 kg is attached to one end of a frictionless pulley system via a ...

a strong massless rope. The other end of the rope is attached to a steel water tank sitting on a flat horizontal concrete surface (see the image to the right). The coefficient of static friction between steel and concrete is 0.45 and the coefficient of kinetic friction between the surfaces is 0.30. The water tank, which is full of water, has sprung a leak. The combined mass of the water and the tank is 500 kg. This mass slowly decreases as the water leaks from the hole. You (i.e. your entire mass) are sitting at rest in the seat. You and the seat will remain at rest as long as the force of static friction is strong enough to hold you. Task: LET [DOWN] and [RIGHT] be positive. Using your knowledge of physics, determine the following: Draw the FBD of the system of you and the chair while at rest. Using the LET statement above, write out the net force equation. [2] Draw the FBD of the system of the water tank at rest on the flat horizontal surface. Using the LET statement above, write out the net force equations for both the vertical and horizontal planes. [3] Using the net force equations, determine the minimum mass of water that must be lost (i.e. leaked out) from the water tank in order for you and the seat to begin falling? [4] As soon as the chair begins to move, static friction between the steel tank and concrete surface becomes kinetic friction. Determine the magnitude of the kinetic friction. [3] Using Newton’s 2nd law, determine the acceleration of the system at the instant that the static friction becomes kinetic friction. [6]
View More

Statistical Mechanics: 

 

Statistical Mechanics deals with the microscopic entities, where statistical methods and probability theories are applied to study the behaviour of atoms and molecules. It encompasses the laws of classical and quantum mechanics in order to measure the microscopic constituents of the particle. It is implied and drawn majorly with thermal energy of the system in disordered states and derived on the laws of probability and average behaviour of a large number of particles of the same kind. 

 

Statistical Mechanics Sample Questions:

 

Question 1: Maxwell-Boltzmann statistics can be applied applied to ________

 

a) atoms                            b) molecules 
c) lattice                            d) all of the above 

 

Answer: d) all of the above

Explanation: Maxwell-Boltzmann can be applied to only distinguishable particles. Atoms, molecules and lattices are distinguishable particles. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: At most probable speed, the density of molecules is __________.

 

a) minimum                           b) maximum
c) zero                                   d) infinity 


Answer: b) maximum

Explanation: Most of the particles move with the most probable speed. As the velocity further increases, the density of molecules moving with that particular speed decreases.

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: What is the average kinetic energy associated with each degree of freedom?

 

a) kT                              b) 2kT
c) kT/2                           d) kT/4     


Answer: c) kT/2

Explanation: According to the law of equipartition of energy, the average kinetic energy associated with each degree of freedom is kT/2.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4: The ratio of the rms velocity to most probable velocity is ______.

 

a) ratio                  b) rms
c) velocity                    d) probable


Answer: a) probable velocity      

Explanation: The equation of rms and most probable velocity is derived from Maxwell's speed distribution law.

equation of rms and most probable velocity

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: What would be the most probable velocity for one Oxygen molecule at 300 K?

 

a) 512 m/s                   b) 714 m/s
c) 812 m/s                   d) 981 m/s


Answer: b) 714 m/s 

Explanation: Mass of one oxygen molecule = 32g/mol

Mass of one oxygen molecule

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: What is the Kinetic energy of 2g of oxygen at -23°C ?

 

a) 204.56 J                b) 256.87 J
c) 194.86 J                d) 176.89 J


Answer: c) 194.86 J

Explanation: Kinetic energy

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: Kinetic energy of particles is dependent on ___________ only.

 

a) Pressure                     b) Velocity 
c) Volume                       d) Temperature 


Answer: d) Temperature  

Explanation: The kinetic energy of particle 3RT/2 is dependent only on the temperature. The increase in pressure is compensated by the corresponding decrease in the volume.

 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: What is the effect on the molecules moving with lower speed with increase in the temperature?

 

a) Decreases                     b) Increases 
c) Same                             d) None of these


Answer: a) Decreases

Explanation: As the temperature is increased, the number of molecules traveling with lower speed decreases whereas those traveling with higher speed increases.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: Phase space is a __________ dimensional space.

 

a) three                          b) four
c) six                              d) eight 


Answer: c) six

Explanation: Phase space is a 6 dimensional space, consisting of the position x, y and z directions and its momentum in these directions.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: The speed at which most of the particles are moving is represented by ___________.

 

a) most probable speed                    b) rms speed
c) mean velocity                                d) none of these

 

Answer: a) most probable speed

Explanation: Most probable speed is the speed at which most particles are moving. It amounts to the speed at which highest fraction of molecules are moving. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

Concrete Creation  Trusses gravitation Wave Mechanics optics mechanics
work and energy  materials engineering fluid mechanics kinematics Electrical Machines
Electrical Measurement Surveying And Analysis power Solid state devices nanotechnology
string theory  Fluid flow Digital Electronics Classical Physics Quantum Physics
Theory of relativity