Theory of relativity homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Theory of relativity: 

 

Theory of relativity substitutes the generic idea of force which attracts objects to one another with gravity curving or warping space. It relates the way things look in one frame of reference to how they look in another, the stretching of time and space, and increase in mass.Theory of relativity combines two interrelated theories by Albert Einstein - special relativity and general relativity.    

 

Theory of relativity Sample Questions:

 

Question 1: Space-time reference comprises _________ coordinates as a frame of reference. 

 

a) two                    b) three
c) four                   d) infinite 

 

Answer: c) four

Explanation: Space-time references have four coordinates of x, y, z and t. It plays a major role in Einstein’s special theory of relativity.   

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: According to Einstein’s theory of relativity, as an object approaches the speed of light, its mass becomes __________.

 

a) negligible                    b) unity
c) remains same             d) infinite 


Answer: d) infinite

Explanation: For an object in motion, 
As v approaches c, the speed of light, the denominator, becomes zero. Therefore the mass of the object becomes infinite. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: The momentum of a photon having energy 10-16J is __________.

 

a)                       b)
c)                        d)


Answer: b)

Explanation: Rest mass of a photon is zero.
Therefore, momentum. P=E/c

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 4: According to Einstein's special theory of relativity, formulations of the laws of Physics are equivalent to ______________.

 

a) inertial frame of reference                    b) non-inertial frame of reference 
c) both (a) and (b)                                    d) none of these 


Answer: a) inertial frame of reference

Explanation: One of the postulates of Einstein’s special theory of relativity states that all the inertial frames of reference are equivalent to the formulations of physics. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 5: According to the special theory of relativity, _______ and ______ are not an absolute quantity. 

 

a) mass, height                    b) speed, time 
c) height, speed                   d) mass, time  


Answer: d) mass, time

Explanation: Since there is no absolute frame of reference, mass and time are not an absolute quantity. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 6: Magnetic field and Electric field are ____________ in the theory of relativity.

 

a) dependent                 b) independent 
c) interdependent          d) none of these 


Answer: c) interdependent

Explanation: Magnetic field and electric field are part of one unified entity; electromagnetism. Therefore they are interdependent. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 7: Which of the following is the correct expression for dilation factor?

 

a)                   b)
c)                  d)


Answer: a)      

Explanation: In the theory of relativity, time dilation is the phenomenon of time passing slower for an observer who is moving relative to another observer. It is given by 


 

 

Get the full solution!

 


 

Question 8: Which transformation was replaced by the Lorentz transformation which confirmed the postulate of relativity?

 

a) Maxwell                          b) Plancks 
c) Newton                           d) Galelian 


Answer: d) Galelian 

Explanation: Galelian transformation is the method transforming the coordinates of two reference frames that differ by a certain constant relative motion. 

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 9: Which of the following forces acts on a charged particle in an electromagnetic field?

 

a) Electromagnetic force                 b) Lorentz force 
c) Magnetic force                            d) None of these 


Answer: b) Lorentz force

Explanation: The force exerted on charged particles in an electromagnetic is known as Lorentz force.

 

 

Get the full solution!

 


 

Question 10: In which direction does the length contraction happen?

 

a) perpendicular to the motion                  b) parallel to the motion
c) along the direction of motion                d) none of these

 

Answer: c) along the direction of motion

Explanation: Length contraction is a phenomenon of decrease in length detected by an observer that travels at a non-zero velocity relative to the observer along the direction of motion. 

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Theory Of Relativity