Trusses homework Help at TutorEye
Flower

Are you a university or school looking for an online tutoring partnership ? Talk to Us

Trusses

 

Trusses are rigid structures composed of several straight members pin joined to each other. These are a series of triangular structures lying on the same plane. It can sustain static and dynamic load, without any relative motion or strength failure. It contains one end hinged and other end roller supported. Trusses are foundational members for building bridges, roofs and towers.

 

Trusses Sample Questions:

 

Question 1: A three dimensional arrangement of members to withstand high load at a very long span is

 

a) Plane truss              b) Rigid truss


c) Space truss             d) Cantilever truss

 

Answer: c) Space truss  

Explanation: Space trusses are three

 

Get the full solution!

 

 

Question 2: Which of the following is true in the context of solving truss by method of section?

 

a) A section can cut any number of members with maximum 3 unknown forces in members.           

 b) A section can cut any number of members with a maximum 4 unknown forces in members.

c) A section can cut any number of members with a maximum of 5 unknown forces in members.

d) All of the above


Answer: a) A section can cut any number of members with maximum 3 unknown forces in members. 

Explanation: Solving a truss problem by method of section, a section can cut any member

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 3: For cantilever truss, governing equation is 

 

a) m = 2j + 4               b) m = 2j - 1


c) m = 2j + 1               d) m = 2j - 4


Answer: d) m = 2j - 4

Explanation: The cantilever truss is governed by the equation m = 2j - 4

 

 

Get the full solution!


 

Question 4: The governing equation for rigid or collapsible truss is 

 

a) m < 2j - 3             b) m < 2j - 2


c) m < 2j - 1             d) m < 2j - 4    


Answer: a) m < 2j - 3

Explanation: Rigid or collapsible truss is governed

 

 

Get the full solution!


 

Question 5: Which of the following assumptions made in the truss analysis is false?

 

a) The truss is loaded and supported only at its joints.            b) Truss can be considered a coplanar force system.


c) The forces in the members of the truss are purely axial.    d) None of these

 

Answer: d) None of these

Explanation: Trusses are only loaded and pin supported at its joints.

 

 

Get the full solution!


 

Question 6: A truss is subjected to a vertical force of 120 N at joint B as shown in the figure. The length of each member is 1m. The magnitude of force in the member BD is

 


 

a) 20 N           b) 10 N    

     
c) 0 N             d) 12 N


Answer: c) 0 N   

Explanation:  The members AD and BD are Collinear, therefore the force

 

Get the full solution!


 

Question 7: For the pin joint truss, find the axial force in the member 2-5.

 

 

a) zero                  b) one

 
c) infinite             d) none of these 

 

Answer: a) zero  

Explanation: If at a joint, three members or three forces act

 

 

Get the full solution!


 

Question 8: Truss problems can be solved using _________.

 

a) Method of joints                b) Method of sections


c) Both (a) and (b)                d) None of these

 

Answer: c) Both (a) and (b)

Explanation: Truss problems are solved using two methods

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 9: The governing equation of perfect truss is 

 

a) m = 2j - 3              c) m > 2j - 3


b) m < 2j - 3              d) m > 3j - 2

 

Answer: a) m = 2j - 3

Explanation: The governing equation of perfect truss, m = 2j - 3

 

 

Get the full solution!

 

 

Question 10: The method of _________ is a technique in which the force equilibrium is checked at respectable joints of the truss system.

 

a) section                            b) joints


c) both (a) and (b)               d) none of these

 

Answer: b) joints

Explanation: In the method of joints, the 

 

 

Get the full solution!

 

 

Physics Questions Answers Pages

 

We Are Different from Others!

Help with Trusses